fallback

Инвестиционен план предлага управление на активи според рисковия профил на индивидуалния инвеститор

Пазарната динамика ще накара инвеститорите да преосмислят риска при разпределението на вложенията си, прогнозират от ОББ

12:25 | 06.01.23 г.
Автор - снимка
Създател

Предизвикателствата на новия икономически цикъл карат инвеститорите да преосмислят риска при разпределението на вложенията си. През 2022 година технологичният сектор претърпя сериозна корекция, след като няколко години основни компании обираха свободните пари в ролята си на "абсолютно безрисков" актив. Сега се задава нов инвестиционен тренд, в който доминиращи ще са активи, свързани с енергетика, държавни ценни книжа и корпоративни облигации.

Диверсифициране на източниците на финансиране и по-добро управление на риска вече е заложено в стратегиите на компаниите във финансовия сектор, които се стремят да предложат по-голямо разнообразие в портфолиата си.

Очакванията са интересът на инвеститорите през тази година да се насочи към акции и облигации, които през 2022 година бяха подценени.

Не е необходимо обаче да се познават финансовите пазари, когато екип от професионалисти след проучване и анализ могат да предложат диверсификация на инвестиции и спестявания в различен тип продукти, така че да се използват предимствата на всеки един от тях.

Достъпът до специализирани пазари обикновено е затворен или твърде специализиран за индивидуални инвеститори и тогава на помощ идват фондовете.

Така например, от началото на годината „Обединена българска банка“ като дистрибутор предлага нов инвестиционен продукт "ОББ ЕкспертИйз Динамичен Балансиран" (в лева или евро). Този подфонд на договорен фонд чадър "ОББ ЕкспертИйз" е управляван от "Кей Би Си Асет Мениджмънт Н.В." като захранваща колективна инвестиционна схема.

Управление на активи

Подфондът "ОББ ЕкспертИйз Динамичен Балансиран" се базира на активи, които са с перспектива в конкретни региони и сектори. Той е подходящ за инвеститори, които са склонни да поемат по-висок риск. Целевото разпределение е 55% за дела в акции и 45% за дела в облигации.

Инвестиционната цел на подфонда е да инвестира най-малко 85% от активите си в главния подфонд и до 15% от активите си в пари и деривати. Целевото разпределение на активите на главния подфонд е 55% за компонента от акции и 45% за компонента от облигации, като управляващото дружество извършва текущ анализ на финансовите и икономическите развития и перспективите за конкретни региони, сектори и теми. Ако условията на финансовите пазари са несигурни и променливи, част от портфейла може да бъде превърнат в инвестиции с по-ниско ниво на риск.

Анализ на тенденциите на финансовите пазари

Мениджърите обръщат два пъти повече внимание на риска от понижаване, отколкото на потенциала за ръст. Колкото повече внимание се отделя на риска от понижаване, толкова по-голяма е частта от портфейла, която ще бъде инвестирана в активи с по-ниско ниво на риск, като пари и инструменти на паричния пазар, в ситуация на несигурни и променливи пазари.

Изкуствен интелект помага на портфолио мениджърите да постигнат по-висока доходност. От проспекта на договорния фонд може да се проследят последните годишни и шестмесечни финансови отчети, които носят исторически данни за доходността.

Инвеститорът винаги е запознат рисковете, разходите, потенциалната печалба и евентуална загуба и може да прави сравнение с други инвестиционни продукти.

Ползата от инвестиционен план

Разработката на индивидуален инвестиционен план е друго предимство при инвестиране на свободни средства, където изборът е в определянето на сума, срок и очаквания за доходност в зависимост от рисковия профил. При дългосрочното инвестиране няма фиксиран краен срок.

Промените в плана на инвестицията се правят изцяло онлайн с ОББ Мобайл.

Тест за инвестиционен профил

Доколко даден фонд е подходящ за инвестиционните намерения на всеки индивидуален инвеститор може да се разбере от бърз тест, с който се определя инвестиционният профил.

Изчисленията се базират на сумата от свободни средства, които трябва да се заделят за поне три години. Всеки инвеститор трябва да прецени какви сериозни разходи ще прави в този период, възможно ли е да пести, има ли инвестиционни познания за финансовите пазари и опит в инвестирането.

От срока, в който ще се вложат парите в конкретен инвестиционен продукт, зависи инвестиционният хоризонт. Той е определящ за риска, който може да се поеме – ако е достатъчно дълъг в перспектива и доходността на инвестициите е малка, може да се наложи да изчака, за да се възстанови стойността ѝ.

В ОББ са предвидили вариант, при който инвеститорът може да закупува или продава обратно по всяко време. Реализираната доходност не се облага, защото подфондовете са освободени от деклариране в годишната данъчна декларация.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 22.02.23 г.
Още от Пазари виж още