fallback

Петролът поевтинява заради очакваното повишение на лихвите в САЩ

Нарастващите опасения за рецесия ограничават цените на петрола, но пазарът е предпазливо оптимистичен, коментира анализатор 

08:30 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола продължават да намаляват в сряда поради очакванията, че Федералният резерв на САЩ вероятно ще продължи да повишава лихвените проценти и в очакване на публикуването на коментарите от последното заседание на централните банкери, което поражда опасения за по-нисък глобален икономически растеж и търсене на горива, предава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през април се понижават с 23 цента до 82,82 долара за барел, след като във вторник регистрираха спад от 1,2%. Фючърсите върху суровия петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през април поевтиняват с 21 цента до 76,15 долара за барел. Сроковете за контракти за март за WTI изтекоха във вторник със спад в цените от 18 цента*.

Федералният резерв на САЩ ще публикува протокола от последното си заседание в сряда, като той може да даде на търговците представа за това колко високо ще се повишат лихвените проценти, след като последните данни показаха по-високи от очакваното нива на заетост и потребителски цени в САЩ.

По-високите лихвени проценти обикновено вдигат курса на долара, което прави деноминирания в долари петрол по-скъп за притежателите на други валути.

Други икономически доклади от САЩ, най-големия потребител на петрол в света, обаче показаха някои тревожни признаци. Продажбите на съществуващи жилища спаднаха през януари до най-ниското си ниво от октомври 2010 г., което е 12-ият месечен спад, водейки до най-дългата подобна серия от 1999 г. насам.

„Нарастващите опасения за рецесия ограничават цените на петрола, но пазарът е предпазливо оптимистичен по отношение на възстановяването на търсенето в Китай, особено на бензин и самолетно гориво", казва пред Ройтерс Серена Хуан, ръководител на отдела за анализи на Vortexa за Азиатско-тихоокеанския регион.

Предварителното проучване на анализаторите на Ройтерс във вторник показа освен това и нарастване на запасите от суров петрол в САЩ, което засилва притесненията за търсенето.

Въпреки това очакванията за по-ограничени доставки в световен мащаб и нарастващото търсене от страна на Китай смекчиха общата слабост на цените. Анализаторите очакват вносът на петрол в Китай да достигне рекордно високи стойности през 2023 г., за да отговори на повишеното търсене на транспортно гориво. Освен това се очаква да бъдат пуснати в експлоатации и нови рафинерии. 

През тази година пазарът преживя трудни моменти, тъй като търговците сливат опасенията за забавяне на растежа в САЩ и за отдръпване на Китай от ограниченията заради коронавируса, за да определят посоката на световното търсене на енергия. Това задържа фючърсите в диапазона от около 10 долара за барел, тъй като се сблъскват „бичи" и "мечи" настроения.

Последиците от санкциите срещу руския суров петрол и петролни продукти и пренасочването на световните търговски потоци добавиха още един елемент на несигурност на пазара. САЩ планират още санкции, включително върху енергийния сектор на страната.

„Очакванията за по-ястребово** настроен Фед продължават да растат, което осигурява силен насрещен вятър на петролния пазар", казва пред Bloomberg Уорън Патерсън, базираният в Сингапур ръководител на отдела за суровините в ING Groep NV. Въпреки това пазарът вероятно ще се затегне значително през втората половина на годината, което би трябвало да доведе до излизане на цените от настоящия диапазон, добавя той.

* Данните са актуални към 8 часа ** Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 22.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още