fallback

Dow започва сесията със спад от над 500 пункта*

Акциите на търговеца на дребно Home Depot поевтиняват с 5,8%, след като компанията публикува по-слаби от очакваното приходи

17:50 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси на Wall Street започват новата редовна търговска сесия дълбоко на червено на фона на продължаващия натиск върху настроенията на пазара и новата серия отчети от сегмента на търговията на дребно, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива над 500 пункта (1,5%). От своя страна, широкият измерител S&P 500 се понижава с 1,3%, докато технологичният бенчмарк Nasdaq Compositе е надолу с 1,7%.

Акциите на търговеца на дребно Home Depot поевтиняват с 5,8%, след като компанията публикува по-слаби от очакваното приходи за четвъртото тримесечие. Компанията също така отправи и скромна прогноза.

Друг компонент на Dow от търговията на дребно – Walmart, също се разделя с 0,5% въпреки по-добрите от очакваното резултати за предходното тримесечие. Според главния финансов директор Дейвид Рейни потребителите купуват по-малко потребителски стоки на фона на все още завишените цени.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа достига 3,927%, а тази по 2-годишните - 4,705%. Тези данни надграждат ръстовете от миналата седмица след новите стойности за инфлацията. Инвеститорите се притесняват, че по-упоритата инфлация ще доведе до това Федералният резерв да запази лихвените проценти по-високи за по-дълго, което на свой ред може да изпрати икономиката в рецесия.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се покачва с 0,3% до 104,12 пункта.

Силното начало на 2023 г. за акциите започва да се охлажда, въпреки че от началото на годината S&P 500 е нагоре с над 6% до края на петъчната сесия.

Миналата седмица Dow отчете спад от 0,1%, което бе и трета поредна седмица на спадове. S&P 500 пък се понижи за втора поредна седмица, изгубвайки 0,3%. При Nasdaq Composite обаче налице бе обратна тенденция със седмичен ръст от 0,6%.

Очаква се в петък Фед да публикува протоколите от срещата си на 31 януари и 1 февруари. Тогава централната банка реши да увеличи лихвата с 25 базисни пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се движи разнопосочно. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 0,6% до 76,79 долара за барел, докато тези върху международния бенчмарк Брент изтриват от цената си 0,7% до 83,48 долара за барел.

Златото, от своя страна, също поевтинява с 0,2% до 1846,1 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:52 | 21.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още