fallback

Инвеститорите насочват рекордни суми към висококачествени корпоративни облигации

Условията до момента тази година създадоха прозорец за компаниите да започнат да теглят заеми

17:30 | 25.02.23 г.

Инвеститорите насочват рекордни суми към висококачествени корпоративни облигации от началото на годината, което отразява техния ентусиазъм за клас активи, който обикновено се разглежда като относително ниско рисков, но сега предлага най-добрата възвръщаемост от години.

Общо 19 млрд. долара са налети във фондове, които купуват корпоративен дълг с инвестиционен клас по целия свят от началото на 2023 г. Сумата е най-голяма за този период от годината, откакто се води статистика, според данни от инструмента за проследяване на инвестиционните потоци към фондове EPFR, пише FT.

Напливът на инвеститорите към този клас активи подчертава нетърпението им да заключат исторически високата доходност от най-сигурния корпоративен дълг след сериозните разпродажби през миналата година.

„Инвеститорите смятат, че инструментите с фиксиран доход като цяло изглеждат много по-привлекателни, отколкото в предишни години“, коментира Мат Миш, ръководител на кредитната стратегия на UBS.

„Еуфорията около корпоративните облигации с инвестиционен рейтинг е в общи линии еуфория около доходността“, допълва той. „Поне в сравнение с миналата година и наистина в сравнение с по-голямата част от последното десетилетие [висококачественият корпоративен дълг] предлага доходност, която е значително по-висока“, подчертава той.

Средната доходност от корпоративните облигации инвестиционен клас в САЩ се повишава до 5,45% от 3,1% преди година, след като в края на миналата година достигна най-високото си ниво от 2009 г. насам. По-голямата част от това повишение отразява широките разпродажби на дългови инструменти с фиксиран доход през изминалата година заради ръста на лихвите на Федералния резерв и другите централни банки по света.

Доходността по спекулативния дълг с неинвестиционен рейтинг и рейтинг junk също се увеличава, но много мениджъри на фондове казват, че предпочитат да се придържат към дълг, емитиран от компании, които са в по-добра позиция да издържат на потенциален икономически спад, ако по-високите лихвени проценти забавят икономиката.

„Клиентите търсят на първо място инструменти от инвестиционен клас“, посочва Кристиан Хантел, портфолио мениджър на Vontobel Asset Management. „Те са доста предпазливи, след като се опариха миналата година“, допълва той.

Настоящата среда означава, че „не е нужно да се изправяме пред предизвикателство по отношение на ликвидността или качеството на кредита“, според Хенриета Пакемент, ръководител на отдела за глобални инструменти с фиксиран доход в Allspring Global Investments.

Условията до момента тази година създадоха прозорец за компаниите да започнат да теглят заеми. Приходите са повече от 182 млрд. долара само от сделки с облигации инвестиционен клас в САЩ, според данни от Refinitiv. За сравнение, през декември 2022 г. емисиите облигации от инвестиционен клас в САЩ възлизат на под 7 млрд. долара, а броят на новите сделки спадна с една трета през втората половина на годината.

Тази седмица например фармацевтичният гигант Amgen продаде облигации да 24 млрд. долара, за да финансира изкупуването на Horizon Therapeutics.

В Европа висококачествените емисии корпоративни облигации са достигнали 246 млрд. долара досега през 2023 г. – най-доброто начало на годината от 2012 г. насам.

Упорито високата инфлация обаче може да задуши ентусиазма, защото инвеститорите се подготвят за по-нататъшно затягане на паричната политика на централните банки. Миш от UBS казва, че Фючърсните пазари сега отразяват залози за по-малко от едно намаление на лихвените проценти в САЩ през 2023 г., след като преди това прогнозираха, че Фед ще намали разходите по заемите два пъти до декември след пик на увеличенията на лихвените нива през лятото.

Goldman Sachs например отчита и „леко мечи настроения по отношение на висококачествените американски корпоративни облигации“, пишат анализатори от банката. „Лесните пари вече са направени“, казва главният кредитен стратег Лотфи Каруи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:16 | 25.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още