fallback

Борсите в Европа започват седмицата с лек оптимизъм, докато чакат коментарите на Фед

Първата сесия за седмицата премина в колебания, но все пак индексите изплуваха на зелено

19:25 | 20.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските пазари завършиха сесията с лек ръст след колеблива сесия, докато тази седмица вниманието на инвеститорите е насочено към публикуването на бележките от заседанието на Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се движеше между слаби ръстове и спадове през цялата сесия, но в крайна сметка приключи борсовия ден с 0,1% повишение.

Европейски борси. Таблица: CNBC

Най-добре се представиха акциите на миннодобивните компани – секторът записа 2,4% ръст, докато технологичният се сви с 0,6%, а този за стоки за дома – с 0,5%.

Stoxx 600 не последва тенденцията в САЩ и Азия и записа ръст миналата седмица, въпреки слабото отстъпление в петък, тъй като икономическите перспективи за региона продължиха да се подобряват и някои финансови отчети надминаха очакванията.

Индексът достигна едногодишен връх, докато FTSE 100 и френският CAC 40 докоснаха рекордни върхове през седмицата.

Инвеститорите ще наблюдават внимателно протокола, който централната банка на САЩ ще публикува от последното си заседание в сряда.

Данните от ЕС, публикувани в понеделник, показаха, че производството в строителния сектор се е свило с 2% през декември, като в Германия е записало 8% понижение. Акциите на строителните компании и тези за материали обаче не се повлияха особено от тази информация и се озоваха с 0,3% нагоре.

В понеделник следобед бяха публикувани и данни за потребителското доверие в еврозоната, които показаха, че то се е увеличило през февруари. Резултатът отговори на прогнозата на анализаторите, анкетирани от Ройтерс.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион завършиха деня предимно с ръстове, докато американските пазари днес не работят заради Деня на президентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 20.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още