fallback

Акциите на "Телелинк БСГ" са най-губещите от SOFIX и BGBX40

Малки инвеститори излизат от дружеството, след като ръководството обяви намерение да предложи отпадане на ангажимента за изплащане на минимум 50% от печалбата като дивидент

18:30 | 20.02.23 г.

Акциите на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД бяха подложени на разпродажби от инвеститорите, след като стана ясно, че ръководството на компанията смята да предложи на акционерите да одобрят отпадане на ангажимента за изплащане на минимум 50% от печалбата като дивидент.

Днес мажоритарният акционер на компанията Любомир Минчев обяви, че ще подкрепи предложението, за да може компанията да има ресурс за придобивания и разширяване на дейността.

Инвеститори обаче изразиха несъгласието си, като продадоха 5159 акции в 47 сделки. Това направи акцията най-търгуваната в сесията.

Най-големият пакет е за 400 акции – индикация, че от компанията излизат дребни инвеститори. Цената на акция падна под 10 лева, а две сделки се сключиха и на цена от 9,42 лева – най-ниската цена за сесията и за последната година. Акцията поевтиня с 10,95%, с което е на трето място по спад от всички търгувани и на първо сред включените в SOFIX и BGBX40 акции.

Акцията е и на второ място по оборот с 50 725,56 лева.

Индексите на БФБ-София приключиха сесията с ръстове, с изключение на BGTR30, който се понижи минимално. SOFIX добави 0,53% и се върна на ниво малко над 610 пункта, а BGBX40 – 0,38% до почти 141 пункта.

Ликвидността обаче остава ниска, като оборотът от търговията с български акции е под 321,3 хил. лева. За сметка на това оборотът от търговията с чуждестранни акции надвишава 1,1 млн. лева. Около половината от него се формира от сделки с акции на Danone.

Втората най-ликвидна акция в сесията е „Еврохолд България“. Инвеститорите явно калкулираха риска заради скандала с румънския бизнес на дружеството, защото днес акцията е на второ място по ръст от всички търгувани (3,75%) и продължава да се възстановява от спадовете през миналата седмица. Акцията е най-поскъпващата от SOFIX и BGBX40.

На второ място по ръст от акциите, включени в SOFIX, е „Доверие Обединен Холдинг“ с 2,3%, следван от „Фонд за недвижими имоти България“ с 0,96%. Другите губещи акции са „Сирма Груп Холдинг“ със спад от 0,72% и „Химимпорт“ с 0,26%.

На второ място по ръст на акциите, включени в BGBX40, е „Софарма трейдинг“ с 3,1%, следвана от „Телематик Интерактив България“ с 2,39%. Втората най-губеща акция в индекса е „Индустриален Капитал Холдинг“ със спад от 1,38%, следвана от „Сирма Груп Холдинг“.

От всички търгувани акции „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ е най-печеливша, с ръст от 6,68%, а най-губеща е „Булгартабак Холдинг“ със спад от 42,55%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:32 | 20.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още