fallback

Колебливата сесия на европейските борси завърши с оптимизъм

CAC 40 достигна нов връх в сутрешните часове

19:57 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борси завършиха колебливата си днешна сесия с лек ръст, след като инвеститорите следиха данни, предполагащи, че американската икономика продължава да е силна, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,2% нагоре.

Европейски борси. Таблица: CNBC

Сутринта пазарите бяха оптимистично настроени, а френският индекс CAC 40 достигна исторически връх в рамките на деня. Той нарасна с 1,2% до 7387,29 пункта в сутрешните часове. Това се случи, след като FTSE 100 премина границата от 8000 пункта за първи път в сряда и приключи сесията с 0,55% нагоре, макар че пазарите по света поеха надолу.

Въпреки ръста на CAC 40, през по-голямата част от следобеда акциите бяха на червено, след като американските борси отвориха с понижение.

Тазседмичните данни от САЩ, включително по-горещият от очакваното доклад за американската инфлация, силните продажби на дребно през януари и изненадващият спад в седмичните молби за помощи при безработица, накараха инвеститорите да преосмислят идеята още колко Федералният резерв ще бъде готов да увеличава лихвите.

Ръстовете на европейските борси поведе банковият сектор, който записа 2% повишение. Начело излезе Commerzbank, след като очете по-висока от очакваното печалба. Компанията каза, че резултатите ѝ за 2023 г. ще бъдат „значително над“ тези за 2022 г., а новината изстреля цената на акциите ѝ с 8%.

 Книжата в сектора за здравеопазване обаче се понижиха с 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:57 | 16.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още