fallback

Френският индекс на сините чипове тласна нагоре пазарите в Европа

Британският FTSE 100 за кратко премина прага от 8000 пункта след положителни данни за инфлацията във Великобритания

20:10 | 15.02.23 г.

Европейските борси отбелязаха ръст в сряда, след като поскъпване на акциите на френски луксозни компании тласна френския индекс на сините чипове CAC 40 до рекордно високо ниво, предава CNBC. Това развитие неутрализира притесненията, че данните за инфлацията в САЩ, която остава на високо равнище, ще открият пътя за ново затягане на паричната политика от Федералния резерв.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията в сряда с ръст от 0,4%, а листнатата в Париж компания за луксозни стоки LVMH, чиито книжа поскъпнаха с 1,5% имаше основен принос за повишението.

Водещият бранд на компанията Louis Vuitton съобщи във вторник, че е наел Фарел Уилямс за артистичен директор на мъжката мода, а анализаторите са оптимистично настроени от това решение.

CAC 40 отбеляза ръст от 1,21% и завърши деня на ниво от 6300,86 пункта, като се доближи до най-високото си равнище в историята от 7384,86 пункта, достигнато през януари м. г. Германският DAX е нагоре с 0,82% до ниво от 15 506,34 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна с 0,55% и завърши деня на равнище от 7997,83 пункта.

Книжата на най-голямата компания за търговия с хранителни стоки в Европа Carrefour поскъпнаха с 8,5% и тя оглави индекса на сините чипове, след като обяви по-голям от очакванията план за изкупуване на акции.

CAC 40 беше подкрепен и от ръста с 3% на цената на акциите на собственика на Gucci, Kering, като вниманието на инвеститорите е насочено към последиците от повторното отваряне на Китай, което засенчи спад в приходите за четвъртото тримесечие.

Индустриалният сектор оказа силна подкрепа на Stoxx 600 благодарение на поскъпването на книжата на самолетопроизводителя Airbus и на германската инженерна компания Siemens.

В същото време силният ръст на продажбите на дребно в САЩ през януари след смесените данни за инфлацията в страната засилиха опасенията, че Фед не е близо до прекратяването на лихвените повишения, които засегнаха акциите миналата година.

Експортно ориентираният британски индекс FTSE 100 отбеляза ръст, а паундът поевтиня, след като публикувани данни показаха, че инфлацията във Великобритания се е забавила повече от очакваното през януари. Индексът са кратко премина прага от 8000 пункта.

Книжата на Barclays поевтиняха със 7,9% и тя се озова на дъното на Stoxx 600, след като печалбата на банката беше подложена на натиск от срив на приходите от такси при сделки и глоби за милиони долари.

Европейският банков сектор отбеляза спад от 0,6%, а минният сектор се понижи с 0,7% заради спада на цените на основни и скъпоценни метали.

Книжата на производителя на бира Heineken поскъпнаха с 2,8% благодарение на по-високата от очакванията печалба през 2022 г. Цената на акциите на Ahold Delhaize се повиши с 8%, след като компанията за търговия на дребно обяви по-силна от очакванията основна печалба за тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 15.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още