fallback

Вероятността от нови лихвени повишения оцветява в червено щатските индекси*

Енергийните компании и производителите на чипове повеждат борсовите спадове

17:54 | 15.02.23 г.

Новите данни за продажбите на дребно в САЩ помрачават настроенията сред инвеститорите на Wall Street, тъй като актуализираната статистика дава основания на Федералния резерв (Фед) да продължи с увеличението на лихвите, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 0,69% от стойността си, смъквайки се до ниво от 33 853,07 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва спад от 0,68% до 4107,89 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,58% до 11 890,64 пункта.

Пазарите реагират на новия доклад на американското Министерство на търговията относно продажбите на дребно, които нарастват през януари с най-бързия си темп от близо две години насам, подчертавайки силното потребителско търсене, което може да подкрепи решимостта на Фед да продължи да повишава лихвените проценти в лицето на устойчиво нажежената инфлация.

Стойността на общите покупки на дребно се увеличава с 3%, най-много от март 2021 г., след спад от 1,1% през предходния месец, показват данни на Министерството на търговията. С изключение на бензина и автомобилите, продажбите на дребно растат с 2,6%, което също представлява най-голямото увеличение от близо две години. Данните не са коригирани спрямо инфлацията.

„Устойчивостта на пазара на труда е основната причина потребителите да продължават да харчат и докато това е така, инфлацията вероятно ще остане устойчива“, коментира данните Крис Закарели, главен инвестиционен директор в Independent Advisor Alliance. „Фед ще трябва да повиши лихвите до още по-високо ниво – и да ги задържи така за по-дълго време, отколкото в момента хората очакват и това ще накара пазарите да преминат през значителна волатилност, тъй като търговията с акции и облигации се води от по-оптимистичен сценарий, а не от такъв, който предвещава трудности, към който обаче сме се запътили“, добавя Закарели.

Настроенията бяха помрачени и заради представения във вторник доклад за потребителските цени в САЩ, които нарастват осезаемо през януари. Индексът на потребителските цени расте с 0,5% през януари – най-много от три месеца. Годишната инфлация в САЩ се забавя леко до 6,4% през януари от 6,5% през декември при пазарни прогнози за 6,2%. Нивото е най-ниското от октомври 2021 г.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в сряда (15 февруари).

Акциите на автомобилния производител Ford Motor Co. поевтиняват с над 1,8%, въпреки че във вторник компанията обяви, че инвестира 3,5 млрд. долара в завод за електромобилни батерии в Мичиган. Ford планира да работи с китайския си партньор CATL за производството на батериите. Новата фабрика е част от плана на американския концерн да инвестира над 50 млрд. долара в електрически превозни средства в световен мащаб до 2026 г. Целта на компанията е да достави 600 хил. електромобила в света до края на тази година и 2 млн. до края на 2026 г.

Борсовите спадове са водени от енергийните компании и производителите на чипове. Акциите на Chevron и EOG Resources поевтиняват съответно с 2,16% и 4,3 на сто. Цената на книжата на Nvidia, AMD и Micron Technology се понижава съответно с 3,24%, 2,66 на сто и 2,2%.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК расте съответно до 3,77% и 3,815 на сто.

Доларовият индекс записва ръст в стойността си от 0,74% спрямо кошница от шест конкурентни валути, нараствайки до 104,01 пункта.

На петролните пазари цената на сорта Брент се понижава с 65 цента до 84,93 долара за барел, докато тези на американския лек петрол WTI отчита спад от 0,63%, или 63 цента, до 78,43 долара за барел.

Цената на златото записва спад от 1,17% до 1843,50 долара за тройунция, достигайки най-ниското си ниво от над месец насам.

*Информацията е актуална към 17:18 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 15.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още