fallback

Леко отстъпление за Eurostoxx след данните за инфлацията в САЩ

Европейските борси докоснаха едногодишен връх, преди да отстъпят отново след публикуването на данните 

19:23 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Последните данни за инфлацията в САЩ предизвикаха смесени колебания на европейските фондови борси във вторник. Възходите и паденията се случиха в преследване на борсите в Ню Йорк, тъй като инвеститорите се опитваха да оценят потребителските цени. Годишната инфлация в САЩ през януари не спадна с толкова, с колкото се надяваха експертите, но отслабна за седми пореден месец. Годишната инфлация в САЩ се забавя леко до 6,4% през януари от 6,5% през декември при пазарни прогнози за 6,2%. Нивото е най-ниското от октомври 2021 г. Данните до голяма степен се оказаха малко по-добри от очакваното, но въпреки това стойностите едва ли ще са достатъчни за Фед, за да обърне политиката си на лихвени повишения.

Така Stoxx 600 завърши колеблива сесия с ръст от 0,1% във вторник, а данните за инфлацията първоначално предизвикаха ръст на Stoxx 600 до едногодишен връх. Паневропейският индекс първоначално беше без промяна след публикуването на данните за индекса на потребителските цени в САЩ, като заличи сутрешните си скромни ръстове. До късния следобед обаче той се възстанови и се търгуваше с повишение от 0,6%, след което се върна назад. В крайна сметка той нарасна с 0,1%. Индексът е нараснал с повече от 9% от началото на годината на фона на по-силния от очакваното сезон на печалбите и подобрените икономически прогнози, като понастоящем се очаква еврозоната да избегне рецесията. 

EuroStoxx 50 се понижи с 0,06% в края на сесията до 4238,76 пункта. В следобедните пикове той се повиши с почти един процент, но се върна обратно. Френският Cac 40, от друга страна, се повиши с 0,07% до 7213,81 пункта. Британският бенчмарк индекс FTSE 100 се повиши до рекорден връх от почти 8000 пункта. В крайна сметка обаче в края на сесията спечели само 0,08% до 7953,85 пункта. Германският водещ индекс Dax отстъпи с 0,11% до 15 3380 пункта. 

Данните за инфлацията са от голямо значение за паричната политика на Федералния резерв на САЩ. През изминалата година Фед се противопоставяше на бурната инфлация с резки увеличения на лихвените проценти, но от края на 2022 г. намали темпа на затягане. Инвеститорите и анализаторите се чудят докога Фед ще продължи да повишава лихвените проценти. За фондовия пазар повишаването на лихвените проценти обикновено не е добро предзнаменование, тъй като може да направи други класове активи по-привлекателни.

Акциите на телекомуникационните компании поскъпнаха с 1,7% и поведоха бенчмарка, докато тези на химическите продукти се обезцениха с 0,4%. The Coca-Cola Hellenic Bottling Company бе на първо място по ръст сред европейските акции с 5%, след като отчете рекордни резултати. 

В Dax акциите на MTU се озоваха на последно място с минус от четири процента. Въпреки че производителят на двигатели значително увеличи приходите си през 2022 г., той не успя да постигне целта за приходите, която си беше поставил през есента. Прогнозата за приходите за 2023 г. е в съответствие с очакванията, но е традиционно консервативна за MTU, казва анализаторът Дейвид Пери от JPMorgan.

Спадът на цените на стоманата в търговския бизнес доведе до намаляване на печалбата на индустриалната група Thyssenkrupp за първото тримесечие. Анализаторът Доминик О'Кейн от JPMorgan разкритикува, че прогнозата за текущото второ тримесечие на годината също не отговаря на тази за първото тримесечие. Акциите на компанията загубиха 10,4% и бяха най-губещите в MDax.

Книжата на Norma реагираха на спекулациите за поглъщане и положителните бизнес данни на специалиста в областта на технологиите за закрепване и доставчик за автомобилната индустрия със скок на цената от 13,2% до върха на SDax. Веднага след Norma се подредиха акциите на Bilfinger с повишение от 9,8% след положителни бизнес данни.

Амбициите за растеж на технологичната група Jenoptik също се харесаха на инвеститорите. Jenoptik е надхвърлила целите си за 2022 г. и възнамерява да продължи да расте силно през новата година благодарение на доброто търсене от страна на полупроводниковата индустрия, например. Цената на акциите се повиши с 4,1%.

В следобедните часове акциите на Südzucker се възползваха от поредното значително увеличение на прогнозата на групата, дължащо се на по-добрия бизнес със захар. Те приключиха търговската сесия с ръст от 1,9%.

Според експертите на NordLB развитието на потребителските цени едва ли ще задоволи Федералния резерв на САЩ. „Тези данни показват, че забавянето на потребителската инфлация е бавно - този път виновни са повишените цени на енергията и все още наемите", коментира анализаторът Бернд Крампен. Следователно вероятно ще има още едно повишение на лихвения процент с 0,25 процентни пункта на следващото заседание на Фед, което е насрочено за края на март. Това би увеличило и икономическите рискове.

Еврото струваше последно 1,0722 щатски долара. В следобедните часове Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтния курс на 1,0759 (понеделник: 1,0686) долара, така доларът струваше 0,9295 (0,9358) евро.

На пазара на облигации текущата доходност се повиши до 2,36% спрямо 2,35% през предходния ден. Индексът на облигациите Rex спадна с 0,07% до 125,55 пункта. Последните фючърси върхубундовете загубиха 0,67% до 135,18 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 14.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още