fallback

Петролът поевтинява заради плана на САЩ да продават суровина от стратегическия резерв*

По-късно днес данните за инфлацията в страната и месечната пазарна справка на ОПЕК ще хвърлят допълнителна светлина за пазара 

08:01 | 14.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател

Петролът поевтиня заради плана на САЩ да продават повече суров петрол от резервите си, което компенсира намаляването на руския добив и нарастващото търсене в Китай.

Фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се обезцениха с над 1% до 79,31 долара за барел след нестабилна сесия в понеделник. САЩ възнамеряват да продадат 26 млн. барела от стратегическия петролен резерв в съответствие с приетия през 2015 г. мандат. Фючърсите върху Брент са надолу с 0,67% до 86,03 долара за барел. 

Поевтиняването на суровия петрол се случва преди публикуването на важни данни за инфлацията в САЩ по-късно във вторник, които ще определят очакванията на инвеститорите за това до каква степен Федералният резерв ще повиши лихвените проценти, за да овладее твърде високата инфлация.

Началото на 2023 г. е нестабилно за петролния пазар, тъй като търговците се опитват да оценят въздействието на повторното отваряне на Китай върху търсенето, обявените от Москва ограничения на доставките на фона на войната в Украйна и продължаващите опасения, че по-строгата парична политика на САЩ може да предизвика рецесия. В същото време Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници продължават да съкращават добива.

Търговията на петролния пазар на 14 февруари. Графика: Bloomberg LP

„Цените се понижиха след плана за продажба на стратегически петрол от страна на САЩ, но тази история се намира в периферията", казва пред Bloomberg Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Това, което се забелязва в момента, е предпазливият оптимизъм по отношение на американската и европейската икономика, постепенното нарастване на китайското търсене и намаляването на руския добив с около 500 000 барела на ден“. 

През миналата година администрацията на президента Джо Байдън нареди безпрецедентно освобождаване на суровината от резервите, за да се бори с инфлационните последици от войната в Украйна, включително с рязкото покачване на цените на бензина. Оттогава насам Министерството на енергетиката се опитва да спре някои от продажбите, изисквани спрямо приетото през 2015 г. законодателство, за да може резервът да бъде попълнен. 

По-късно във вторник ОПЕК трябва да публикува месечната си пазарна справка, която ще предложи на търговците нов поглед върху мнението на картела за търсенето и предлагането през 2023 г.

*Към 8 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 14.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още