fallback

Въпреки дневния ръст S&P 500 записа най-слабата си седмица от декември насам

Акциите на компанията за споделено пътуване Lyft изтриха над 36% от стойността си след разочароващ отчет

23:22 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки минималния ръст, който S&P 500 отчете в петък, индексът записа най-слабата си седмица от близо два месеца насам, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,50% до 33 869,40 пункта.

Технологичният измерител Nasdaq Composite се понижи с 0,61% до 11 718,12 пункта.

Широкият показател S&P 500 записа ръст от 0,22% до 4090,48 пункта, прекъсвайки положителната серия през предходните седмици. Това е и най-слабото седмично представяне за индекса от декември насам.

Инвеститорите обърнаха внимание през седмицата на последните икономически данни и на решенията на Федералния резерв относно лихвите. Трейдърите променят своите позиции, докато се опитват да предвидят следващите ходове на централната банка, изтъква Шана Сисел, основател на Banrion Capital Management.

„Налице са смесени сигнали, което според мен е причина за повишаване на волатилността“, изтъква Сисел. „Всъщност няма консенсус, който да излезе с водещи индикатори, даващи силна увереност за това, което предстои. А пазарите мразят това“, добавя тя.

Икономистите реагираха и на коментарите на управителя на Фед за Филаделфия Патрик Харкър, който заяви, че шансовете на централната банка да успее да избегне рецесия, докато продължава своята битка с инфлацията, нарастват, въпреки че самият той се застъпва за допълнителни увеличения на лихвите до ниво над 5%.

„Ние всъщност увеличаваме шансовете – можем да постигнем меко кацане. Това не означава, че сме в безопасност“, посочва Харкър в интервю за Wharton Business Radio

По-ран тази седмица гуверньорът на Фед Джером Пауъл посочи, че ще са необходими допълнителни увеличения на лихвените проценти, за да се охлади инфлацията на фона на пазара на труда, който според последните данни остава много силен. „Смятаме, че ще се наложи да направим допълнителни увеличения на лихвените проценти", заяви Пауъл във вторник по време на сесия за въпроси и отговори с Дейвид Рубенщайн в Икономическия клуб на Вашингтон. „Пазарът на труда е изключително силен“.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 10 февруари.

Най-силно се представиха в петък акциите на енергийните компании и тези на дружествата от фармацевтичния сектор. Книжата на ExxonMobil и Chevron поскъпнаха съответно с над 4,3% и 2,2 на сто. Цената на акциите на Conoco Phillips и EOG Resources нарасна съответно с 4,6% и 5,3 на сто. При фармацевтичните компании акциите на Merck поскъпнаха с над 1,8%, докато тези на AbbVie прибавиха 2,2% към стойността си.

Спадове отчетоха книжата на производителите на чипове, като най-сериозно ценово понижение записаха акциите на Nvidia – 5,35%. Акциите на Qualcomm поевтиняха с над 1,6 на сто, а тези на AMD – с 2,46%.

Книжата на Tesla изтриха над 5,3% от стойността си. Цената на акциите на Netflix се понижи с над 3,8%.

Акциите на компанията за споделено пътуване Lyft изтриха над 36% от стойността си след разочароващ отчет.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годипшните американски ДЦК нарасна съответно до 3,745% и 3,824 на сто.

Доларовият индекс записа ръст от 0,34% в стойността си спрямо кошница от шест конкуренти валути до 103,57%.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 0,3% до 84,22 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчете спад от 0,5% до 77,71 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 10.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още