fallback

ETF-и с фокус развиващите се пазари и Европа се връщат към живот

Wall Street - отдавна водещ двигател на възвръщаемостта на акциите в световен мащаб, предава щафетата

16:26 | 09.02.23 г.

Борсово търгуваните фондове (ETF) върху акции от развиващите се пазари и Европа се радват на най-високите месечни нетни входящи потоци за последната година през януари, а ETF-ите върху американски акции претърпяват първия си отлив от април 2022 г.

Това показват данни на BlackRock, които отразяват колеблив обрат на световните фондови пазари, пише FT. Те показват, че Wall Street - отдавна водещ двигател на възвръщаемостта на акциите в световен мащаб, предава щафетата, тъй като страховете за рецесия в Европа се успокояват, а по-слабият долар дава глътка въздух на нововъзникващите пазари.

От началото на октомври индексът Euro Stoxx 600 се повишава с 19,1%, а индексът MSCI China - с 24,3%. И двата индекса изпреварват ръста от 16,2% на S&P 500 за същия период. За това време индексът DXY, който измерва силата на щатския долар спрямо кошница от валути, е спаднал със 7,9 на сто.

Това накара инвеститорите – предимно от САЩ, да вложат 7,3 млрд. долара в ETF-и, фокусирани върху европейски акции. Това е най-голямата инвестиция от януари 2022 г., показват данните на BlackRock.

ETF-и с фокус нововъзникващи пазари са още по-популярни, като са привлекли нетно почти 16 млрд. долара – също 12-месечен връх. Покупките са водени от фондове, регистрирани в САЩ (9 млрд. долара) и региона на Европа, Близкия изток и Африка (5,3 млрд. долара).

Около 7,3 млрд. долара от общата сума са насочени към ориентирани към Китай фондове, след като Пекин реши да отмени политиката на нулев COVID и отвори икономиката си. Притокът на инвестиции е най-големият от юни миналата година, като стимулиращ ефект оказва и облекчаването на регулаторната хватка над технологичния сектор в страната.

„Има добри шансове Китай да поеме и да стимулира растежа на нововъзникващите пазари тази година“, коментира Детлиф Глоу, ръководител изследвания от Refinitiv Lipper Emea.

„Виждаме ръст на търсенето на диверсифицирани китайски бенчмаркове“, допълва и Карим Чедид, ръководител инвестиционна стратегия за подразделението iShares на BlackRock в региона на Европа, Близкия изток и Африка.

Според него ралито след повторното отваряне на Китай има две фази. Първата е фокусирана върху технологичния сектор, а втората е насочена към по-широки покупки на развиващите се пазари. Той вярва, че тази втора фаза ще продължи, като се има предвид, че в световен мащаб „финансовите условия са се разхлабили през последния месец“ поради по-слабия долар и спадащата доходност на облигациите.

Очаква се и трета фаза на воденото от Китай рали, която ще включва закупуване на компании от развитите пазари, които са позиционирани за растеж на Китай.

Хауи Ли, глобален ръководител индекси и ETF в Legal & General Investment Management, казва, че потоците през януари „отразяват относителните оценки“ между регионалните пазари. „Драматичното затягане на паричната политика се усети по-силно в Европа през 2022 г. и изглежда, че пазарът очаква скорошна рецесия в САЩ“, допълва Ли.

„Инвеститорите станаха по-уверени в Европа през това тримесечие, тъй като опасенията за цените на енергията, които влияят върху икономическата производителност, намаляха до известна степен“, допълва Ли.

Глоу обаче не е убеден, че този интерес към европейските акции ще се задържи. Очакванията за по-силни повишения на лихвените проценти в еврозоната, отколкото в САЩ през 2023 г., вероятно ще укрепят допълнително еврото спрямо долара, което ще направи Wall Street по-малко привлекателен пазар за чуждестранни инвеститори. Европейските пазари обаче нямат структурно предимство пред пазарите в САЩ.

Дълговите фондове на развиващите се пазари също отбелязват входящи потоци за втори пореден месец – 2,2 млрд. долара през януари, след като през 2022 г. изходящият поток на вложения надвиши 9 млрд. долара.

През януари имаше признаци за повторно поемане на риск при инструментите с фиксиран доход в по-широк план, въпреки че картината не е напълно убедителна. Предпазливостта относно инструментите с висока доходност остава отчетлива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 09.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още