fallback

Турските акции остават най-печеливши в региона на ЦИЕ, но обръщат тренда

SOFIX отчита над 2% месечен ръст през януари и е с малко над половин процент под нивото му от края на януари 2022 г.

08:39 | 06.02.23 г.

Турските акции остават най-печелившите в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и през януари в сравнение с януари 2022 г., но започват да губят блясъка си. Към края на януари в сравнение с началото на месеца турският индекс BIST 100 e най-губещият в региона, показват изчисления на Investor.bg.

Това е най-слабият старт на годината за индекса след световната финансова криза от 2008 г., посочва от своя страна Bloomberg.

Инвеститорите започнаха да изтеглят печалбите си, след като през 2022 г. индексът се повиши с над 195% в сравнение с 2021 г. Политическата нестабилност също допринася за спада. В средата на годината в Турция ще се проведат президентски и парламентарни избори, които ще са изключително оспорвани, а резултатите ще определят управлението на страната за години напред, вкл. и дали ще продължи нетрадиционната парична политика, поддържана от централната банка – основен фактор за силния ръст на акциите през миналата година.

Повечето от останалите индекси в Централна и Източна Европа продължават с възстановяването си. Три от тях са вече над нивата си отпреди войната. На SOFIX му остава малко да ги достигне, след като към края на януари отбелязва ръст в сравнение с началната стойност на 1 януари (крайната на 30 декември).

Кои индекси са над нивата отпреди войната

Гръцкият основен индекс ATG отчита четвърти пореден месечен ръст през януари, като се ускорява до 10%. От ноември 2022 г. индексът е вече и над нивото от предходната година. През януари ATG нараства с над 9% в сравнение с януари 2022 г.

ATG е на второ място по годишен ръст от индексите в Централна и Източна Европа към края на януари след турския BIST 100, който забавя повишението си до 148,43% в сравнение със 195,61%, отчетени през декември 2022 г.

ONX Vilnius е с над 3% по-висок към края на януари в сравнение с края на януари 2022 г. Месечният ръст на бенчмарка достига 3,52%.

BELEX в Сърбия отскача с малко над нивото от края на януари 2022 г. към края на януари т.г. – с 0,17%, след като отчита месечен ръст от 4,33% през първия месец на годината.

Българският SOFIX е само с 0,59% под нивото му към края на януари 2022 г. Месечният растеж на основния български индекс през януари достига 2,23%.

Руските акции остават най-губещи

Руският индекс MOEX остава най-губещ от индексите в Централна и Източна Европа. Към края на януари той отписва почти 37% в сравнение с края на януари 2022 г.

За първия месец от годината индексът обаче отчита над 3% ръст.

В края на януари Русия обяви, че инвеститорите и бизнесът от приятелски страни ще имат по-лесен достъп до руския пазар. Москва публикува стратегия за развитието на финансовия пазар 2023-2030 г., която е одобрена от правителството.

Според Московската фондова борса това ще подобри ликвидността. Стратегията е разработена съвместно с централната банка на страната.

Руските регулаторни органи планират да опростят достъпа до руския капиталов пазар на инвеститори и компании от приятелски страни. Банки и брокери от приятелски страни ще получат директен достъп до руския пазар. „На фона на санкционните ограничения е необходимо да се създадат стимули за нерезиденти да инвестират в руски инструменти. Изисква се подобряване на данъчните условия за чуждестранните инвеститори, включително в областта на дистанционната идентификация“, посочва се в документа. 

Законодателството вече позволява на чуждестранни компании да набират капитал на руския пазар, но ще се създадат облекчения и стимули. Данъците върху приходите от инвестиции също могат да бъдат намалени, въпреки че това все още не е потвърдено официално.

Най-добре и най-лошо представящите се индекси в ЦИЕ през януари

Към края на януари най-силен месечен ръст отчита основният индекс на Чехия PX – 10,65%, следван от гръцкия ATG с 10,01% и SBITOP в Словения със 7,82%.

Най-силен месечен спад отчита BIST 100 в Турция – 9,67%, следван от SAX в Словакия с 2,89% и BIRS в Босна и Херцеговина с 0,53%.

BIRS също растеше силно през миналата година, подобно на водещия индекс на борсата в Истанбул.

BIST 100 на годишна база към края на януари е най-силно растящия индекс, с увеличение от 148,43%, следван от ATG в Гърция с 9,19% и OMX Vilnius с 3,03%.

Най-силен спад в сравнение с края на януари 2022 г. отбелязва MOEX – с 36,96%, следван от SAX в Словакия със 17,85% и BUX в Унгария с 15,16%.

SOFIX към края на януари отчита месечен ръст от 2,23% и спад от 0,59% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 05.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още