fallback

Турският индекс Borsa Istanbul 100 - от звездата на 2022 г. до рязък обрат през януари

Една от основните причини за спада през този месец е прибирането на печалби от инвеститорите след изключително успешната 2022 година

20:18 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател

Основният борсов индекс в Турция записа най-слабия си старт на годината след глобалната финансова криза от 2008 година, като турските акции направиха рязък обрат от най-добре представящите се в света до най-зле представящите се до момента, пише Bloomberg.

Индексът Borsa Istanbul 100 отбеляза спад от 9,7% за месец януари, което е също така и най-големият му месечен спад от началото на пандемията от Covid-19.

Една от основните причини за този спад е големият ръст от близо 200% на индекса през изминалата 2022 година*, което кара инвеститорите масово да затварят своите печеливши позиции.

Политическата нестабилност в Турция също допринася за януарския спад - поради предстоящите президентски и парламентарни избори през тази година настоящият президент Реджеп Ердоган влиза в оспорвана битка, която може да застраши 20-годишното му управление - до момента най-дългото в турската история. Резултатът от тези избори ще определи как ще се управлява турската държава и нейната икономика, както и каква роля може да има в облекчаването на конфликта между Украйна и Близкия изток.

Изборите първоначално бяха насрочени за 18 юни, но е силно вероятно те да бъдат изтеглени по-рано, както предварително намекна Ердоган. Изходът от тях ще бъдат определящ фактор за състоянието на пазарите и нивата на чуждестранните инвестиции на фона на допълнителните опасения през годините, породени от нетрадиционната парична политика на страната. Турция продължава битката си с повишаващите се цени – нивата на инфлация достигнаха до 85% през 2022 година, преди да последва забавяне към края на годината.

„Политическата несигурност преди тазгодишните избори, включително неяснотата около датата на гласуване, както и повишаването на лихвите по депозитите накараха инвеститорите да осребрят печалбите си от изминалата година“, отбеляза Бурак Исяр от ICBC Turkey Investment.

Лихвите по депозитите отбелязаха рязко повишение, тъй като банките се опитват усърдно да привлекат повече паричен поток в турски лири в опит да отговорят на регулаторните изисквания. Според последните официални данни средната лихва по депозитите в лири с падеж до 3 месеца достигна 24,6% през седмицата до 20 януари, което е и най-високата лихва от октомври 2018 г. Високите лихви по депозитите допринасят за движението на капитал от пазарите на акции към депозитни сметки, които остават едни от най-предпочитаните финансови инструменти от местните инвеститори въпреки високите нива на инфлация.

Въпреки че турските акции все още запазват статута си като средство за защита от високата инфлация за местните инвеститори, миналогодишните печалби се смятат за ключов момент за осребряване на печалби в условия на задаваща се политическа и икономическа несигурност.

*Индексът BIST 100 отваря на ниво от 1871,30 пункта на 3 януари 2022 г. и затваря на ниво от 5509,2 пункта на 30 декември 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:26 | 31.01.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още