fallback

И европейският пазар не бе пощаден от помръкналото настроение на инвеститорите

Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 1,6%, като технологиите се разделиха с 2,8% и поведоха загубите

19:36 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател

Червена вълна заля европейските индекси в четвъртък, продължавайки помръкналото настроение на световните пазари на фона на очакванията на инвеститорите за икономическите прогнози – тема, която бе водеща и на Световния икономически форум в Давос тази седмица.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 1,6%, като технологиите се разделиха с 2,8% и поведоха загубите, съобщава CNBC.

Във Великобритания измерителят FTSE се понижи с 1,1%. От своя страна, германският бенчмарк DAX отписа 1,7%, а френският CAC 1,9%. В Милано показателят FTSE MIB пък изтри1,8%, докато водещият измерител на Стокхолмската фондова борса OMXS30 отписа над 2%.

Отвъд Океана американските индекси също се готвят за втори пореден ден на загуби, като инвеститорите са стават все по-притеснени за това дали Федералният резерв ще продължи да увеличава лихвите въпреки признаците за забавяне на инфлацията.

При индивидуалните акции тези на производителя на емблематичните кубинки Dr. Martens поевтиняха с над 30%. По-рано през деня компанията предупреди, че прекалено топлото време и проблемите в американските заводи са засегнали продажбите през четвъртото тримесечие, което накара компанията да отправи второто си предупреждение за печалбата за два месеца.

Британската компания заяви, че очаква основната печалба за цялата година да е не повече от 260 млн. паунда, което е с 26 млн. паунда по-малко от предходната прогноза, съобщава Guardian.

Най-голям ръст в широкия европейски измерител отчита компанията за системи за вентилация и климатизация от Швейцария Belimo Holding, които прибавят 2,5% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 19.01.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още