fallback

Икономическите рискове, обсъждани в Давос, не успяха да помрачат търговията в Европа

Акциите на LVMH поскъпнаха с 0,59%, като групата, ръководена от Бернар Арно, достигна пазарна капитализация от 400 млрд. евро

19:55 | 17.01.23 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето основни европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, докато икономическите рискове остават основна тема на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,4% до 456,46 пункта.

Германският индекс DAX отчете ръст от 0,35% до 15 187,07 пункта.

Френският показател CAC напредна с 0,48% до 7077,16 пункта.

Британският измерител FTSE се понижи с 0,12% до 7851,03 пункта.

Пазарите реагираха на данните за инфлацията в Германия за 2022 г., която достига ниво от 9,6% през декември, според данни на Федералната статистическа служба (Destatis). Движението представлява значително забавяне спрямо отчетените 11,3% и 11,6% през съответно ноември и октомври 2022 г., като е подкрепено в забавения ръст в цените на енергията.

Отново в Германия, инвеститорските нагласи в страната се върнаха на положителна територия през януари за пръв път от избухването на войната в Украйна. Движението е подкрепено от сигналите за по-лека рецесия през зимните месеци, отколкото се очакваше.

Индексът на икономическите нагласи на ZEW нараства до 16,9 пункта през януари от минус 23,3 през декември, надминавайки значително очакванията на анализаторите в анкета на медията за резултат от минус 15 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание и на коментарите на главния икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн, който каза, че регулаторът трябва да покачи лихвените проценти до нива, които ограничават растежа, като върхът им ще зависи от това как икономиката реагира на най-бързия цикъл на парично затягане в историята.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 17 януари.

„Трябва още да увеличим лихвите. Миналата година можехме да кажем, че е ясно, че трябва лихвите да достигнат по-нормални равнища, и сега можем да кажем, че ние реално трябва да ги приведем до ограничаваща (растежа) територия“, обясни икономистът.

Във фокуса на инвеститорите попадна и ново проучване на PwC, което показва, че близо 73% от изпълнителните директори по света очакват забавяне на световния икономически растеж през следващите 12 месеца. Това е най-песимистичната прогноза за икономическия растеж, откакто PwC стартира проучването преди 12 години. Разликата с оптимистичните нагласи за 2021 г. и 2022 г. е значителна – тогава повече от 2/3 от участниците (съответно 76% и 77%) смятаха, че икономическият растеж ще се подобри.

Пазарите отразиха и коментарите на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, която заяви, че глобалният икономически растеж се очаква да достигне до най-ниската си точка и да поеме нагоре през 2023 г. въпреки продължаващата война в Украйна и нарастващите лихвени проценти.

Акциите на френската компания за луксозни потребителски стоки LVMH поскъпнаха с 0,59%, като групата, ръководена от Бернар Арно, достигна пазарна капитализация от 400 млрд. евро, укрепвайки позицията си на най-високо оценяваната компания в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:51 | 17.01.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още