fallback

Оли Рен: Ще има значително покачване на лихвите на следващите заседания на ЕЦБ

Несигурността е висока и трябва да сме отворени към възможни промени в политиките ни при необходимост, смята централният банкер на Финландия

17:04 | 16.01.23 г. 6

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази курса си и при равни други условия, което означава значителни лихвени повишения на последващите заседания. Това посочи управителят на централната банка на Финландия Оли Рен, цитиран от Bloomberg.

Според него големите лихвени повишения сега с цел забавяне на инфлацията може да означават, че няма да се наложат по-драстични мерки на по-късен етап.

"Като действаме бързо сега, би трябвало да можем да избегнем това, което се нарича "Шок на Волкър", посочи той в понеделник в коментар, в който прави препратка към "строгите дезинфлационни политики в началото на 80-те години на миналия век" на бившия управител на Федералния резерв Пол Волкър.

"Лихвените проценти ще трябва да нараснат значително, за да достигнат нивата, които са достатъчно ограничаващи, за да гарантират навременно връщане на средносрочната цел от 2% инфлация", добави банкерът, повтаряйки изказванията на свои колеги.

Той обаче предупреди, че ЕЦБ трябва да вземе предвид и високата несигурност. "Близкото бъдеще е обвито в несигурност и трябва да сме безпристрастни, ако се наложи промяна в политиките ни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 16.01.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още