fallback

"Алтерко" е приключило първия етап от придобиването на словенската GOAP

За дял от 60% от словенския производител на IoT устройства са платени 2 млн. евро

12:01 | 04.01.23 г.

„Алтерко“ АД е приключило първия етап от придобиването на словенския IoT производител Računalniški inženiring in avtomatizacija procesov d.o.o. Nova Gorica, или GOAP, съобщават от българската публична компания.

В първия етап от сделката са придобити 60% от капитала на GOAP. Подписани са споразумения за придобиване на дружествени дялове с всички четирима акционери на словенската компания.

Общата цена на сделката в първата ѝ фаза възлиза на 2 млн. евро.

Останалите 40% от капитала на придобиваното дружество, принадлежащи на трима собственици – физически лица, са предмет на договор за опции, който беше подписан заедно със споразуменията за придобиване.

Съгласно договора за опции „Алтерко“ има безусловна опция да купи (call опция), а продавачите – условна опция да продадат (put опция) два пакета дружествени дялове. Упражняването на всяка от опциите е под условие при постигането на определени цели за приходи и печалба в периода 2023-2025 г.

Едната от опциите е за придобиване на 16%, а другата – за 24% от капитала на GOAP. Общата цена на дяловете при упражняването на опциите зависи от постигнатите цели за приходи и печалба и варира от малко под 700 хил. евро до малко под 3,5 млн. евро.

Сделките са сключени съгласно решение на общото събрание на акционерите на „Алтерко“ от декември 2022 г.

С придобиването „Алтерко“ ще разшири технологичното си портфолио и предлагането на продукти за клиентите на дружеството физически лица и фирми.

В последната година акциите на „Алтерко“ поевтиняват със 17%. Пазарната капитализация на дружеството достига 370,8 млн. лева.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 04.01.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още