fallback

Европейските пазари затвориха на червено, тъй като оптимизмът се топи

Силният пазар на труда в САЩ е аргумент срещу това Фед да намали темпа на повишаване на лихвените проценти

19:21 | 22.12.22 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции се понижиха в четвъртък, като настроенията на инвеститорите се влошиха след солидните ръстове през предходната сесия, предава CNBC. 

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с понижение от 1%, като всички сектори и основни борси бяха на червено. Най-голям спад отбелязаха автомобилните компании, които загубиха 2,7%, а акциите на технологичните компании спаднаха с 2,6%.

Сутринта индексът се търгуваше на положителна територия, но се обърна с отварянето на пазарите в САЩ, където технологичните акции предизвикаха загуби. В сряда пазарите се повишиха поради оптимизма за приходите след силните тримесечни резултати на Nike.

В четвъртък Dax загуби 1,30% до 13 914,07 пункта. Силните икономически данни от САЩ „се сблъскаха в предколедното позитивно настроение", както написа анализаторът Константин Олденбургер от брокерската компания CMC Markets. Силният пазар на труда в САЩ и потребителите, които са склонни да купуват въпреки високите цени, са аргумент срещу това Фед да намали темпа на повишаване на лихвените проценти.

Тъй като курсовете на Wall Street също се понижиха, това допълнително засили натиска върху Dax в следобедните часове. Седмичните данни за пазара на труда в САЩ отново подкопаха пазарите. В крайна сметка MDax се понижи с 1,50% до 25 105,45 пункта. 

По данни на Службата за национална статистика (ONS) Великобритания отчете по-бавен от очакваното икономически растеж за третото тримесечие на годината, като брутният вътрешен продукт е спаднал с 0,3% между юли и септември спрямо 2021 г. В Лондон FTSE 100 се понижи с 0,37% до 7469,28 пункта. В Париж CAC 40 бе надолу с 0,95% до 6517,97 пункта, а в Мадрид Ibex 35 затвори без промяна.  

Сред най-големите губещи в Dax бяха акциите от автомобилната индустрия, като Volkswagen например се оказа на опашката със загуба от четири процента. Porsche AG, Continental, Mercedes-Benz и Porsche Holding отбелязаха спадове от 2,4 до 3%.

Rheinmetall, от друга страна, продължи възстановяването си с ръст от 2,4% след сериозния спад във вторник. Компанията от отбранителния сектор, съвместно с Krauss-Maffei Wegmann (KMW), планира да ремонтира дефектните бойни машини на пехотата Puma през следващите две до три седмици. Във вторник проблемите с танка се отразиха сериозно на цената на акциите на Rheinmetall, но междувременно загубите бяха компенсирани.

Акциите на производителя на горивни клетки SFC Energy, който на 27 декември ще бъде включен в индекса за компаниите с малки капитализации SDax, поскъпнаха с 1,7%. За сметка на това акциите на вносителя на газ Uniper трябва да излязат от индекса след неговата национализация. Uniper се обезцени с 5,5%.

Търговецът на едро Metro продава бизнеса си в Индия на местния гигант в търговията на дребно Reliance. Разделянето е стратегически правилно, пише анализаторът Фолкер Босе от Baader Bank. Metro не успява да изгради дъщерно дружество на субконтинента до тримата най-големи търговци на едро, пояснява той. Акциите на компанията поскъпнаха с 1,9%.

На пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион акциите се търгуваха с повишения, след като бяха подкрепени от оптимизма на Wall Street след оптимистичните резултати. 

На валутния пазар еврото загуби първоначалните си ръстове, падна под 1,06 щатски долара и последно струваше 1,0589 долара. Преди това Европейската централна банка (ЕЦБ) беше определила референтния курс на 1,0633 долара.

На пазара на облигации тенденцията към повишаване на лихвените проценти продължи. Текущата доходност се повиши от 2,27% през предходния ден до 2,30%. Индексът на облигациите Rex спадна с 0,11% до 126,50 пункта. Фючърсът за бундовете загуби 0,46% до 135,21 пункта вечерта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 22.12.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още