fallback

Цената на петрола се стабилизира, докато пазарът преценява перспективите за 2023 г.*

Опасенията за търсенето ще вземат превес над всякакви краткосрочни опори, смята анализатор

10:05 | 22.12.22 г.

Цената на суровия петрол се стабилизира в четвъртък, след като в последните три търговски сесии поскъпна, подсилен от опасенията, че краткосрочното търсене в Китай може да намалее, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,25%, или 0,19 долара, до 82,39 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) нараства с 0,31%, или 0,24 долара, до 78,53 долара за барел.

В Китай, най-големия вносител на петрол в света, трафикът в най-големите градове спадна до най-ниското си ниво от почивните дни по случай Китайската нова година в началото на 2022 г., след като страната започна да разхлабва противоепидемичните мерки и броят на новозаразените с коронавирус се покачи.

Администрацията за енергийна информация в САЩ съобщи, че щатските запаси на суровината са намалели с 5,9 млн. барела миналата седмица, като са се свили до най-ниското си ниво за този период на годината от 2014 г. насам. В четвъртък щатският долар поевтинява, с което прави рисковите активи по-привлекателни за купувачите от чужбина.

Очаква се „черното злато“ да сложи край на тази волатилна година с лек ръст в цената, докато трейдърите се опитват да преценят траекторията на пазара през 2023 г. Основните двигатели на движенията са рецесионните рискове в САЩ и Европа, докато централните банки продължават да затягат паричната политика. Сред тях е и ефектът от наложените по-рано през декември санкции против руския внос на горивото, както и дали Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, ще одобри последващи намаления в добива.

„За мен ръстовете изглеждат преувеличени, дори като се има предвид спадът в щатските запаси“, коментира Вандана Хари, основател на Vanda Insights. “Опасенията за търсенето ще вземат превес над всякакви краткосрочни опори“.

Г-7 наложи ценови таван от 60 долара за барел на руския петрол, като ограничи достъпа и до услуги, включително застраховки, освен ако доставките не са на тази или по-ниска цена. Ходът цени да накаже Москва за инвазията ѝ в Украйна, като поддържа доставките, но свие приходите на Русия от тях.

*Към 09:46 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 22.12.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още