fallback

Новите данни за продажбите на дребно засилиха разпродажбите на Wall Street

Акциите на Netflix поевтиняха с 8,6%, след като стана ясно, че стрийминг компанията предлага да върне пари на рекламодателите заради пропуснати цели

23:30 | 15.12.22 г.
Автор - снимка
Създател

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията със спадове, след като новите икономически данни показаха, че продажбите на дребно в САЩ са намалели с повече от очакваното, пораждайки опасения, че агресивните повишения на лихвите от страна на Федералния резерв ще тласнат цялата икономика към рецесия, съобщава CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average изтри 764,13 пункта, или 2,25%, смъквайки се до равнище от 33 202,22 пункта,

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 2,49% до 3895,75 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете спад от 3,23% до 10 810,53 пункта.

Разпродажбата се оказа широкообхватна, като само 14 акции от S&P 500 приключиха сесията на положителна територия. Акциите на технологичните компании с голяма пазарна капитализация отчетоха ценови спадове, като книжата на Apple и Alphabet поевтиняха с повече от 4%, докато тези на Amazon и Microsoft изтриха по около 3% от стойността си.

Цената на акциите на Netflix падна с 8,6% след доклада на Digiday, в който се посочва, че операторът на стрийминг платформата предлага да върне пари на рекламодателите след пропуснати цели.

Разочароващият доклад за продажбите на дребно предполага, че инфлацията оказва влияние върху потребителите. Продажбите на дребно паднаха с 0,6% през ноември, според данни на Министерството на търговията. Спадът е по-голям от оценката на Dow Jones за понижение от 0,3%.

Разпродажбите започнаха в сряда в резултат на поредното увеличение на лихвите от страна на Федералния резерв с 50 базисни пункта. Въпреки забавянето на темпа на покачване на лихвените проценти централната банка сигнализира, че ще ги увеличи с най-малко още 75 базисни пункта до края на 2023 г., прогнозирайки почти пълно спиране на икономическия растеж.

Щатските индекси в края на редовната търговия в четвъртък (15 декември).

Прогнозата на централната банка за ръст на целевата федерална лихва до 5,1% през 2023 г. е малко над очакванията на инвеститорите преди двудневното заседание на банката тази седмица.

„Реакцията на капиталовите пазари сега включва рецесия и отхвърля възможността за меко приземяване на американската икономика, споменато наскоро от (Джером) Пауъл“, заяви Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial.

Акциите на JPMorgan Chase и Bank of America поевтиняха с по над 2%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 3,448% и 3,499 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,84% до 104,65 пункта.

Цената на златото се понижи с 1,3% до 1794,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 15.12.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още