fallback

Цената на суровия петрол се покачва за втори пореден ден*

Новите санкции срещу руския внос може да имат лек ефект, смята анализатор

10:14 | 06.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на суровия петрол продължава възходящото си движение и във вторник, докато инвеститорите все още са под влиянието на новините за разхлабването на противоепидемичните мерки в Китай, пише Bloomberg. Пазарът се опитва и да прецени какъв ще е дългосрочният ефект от наложените нови санкции срещу Москва в отговор на инвазията ѝ в Украйна.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1%, или 0,82 долара, до 83,51 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,87%, или 0,67 долара, до 77,60 долара за барел. Цената на суровината имаше бурен понеделник, когато по-широкото отбягване на рискови активи доведе до спад в стойността от 3,8% след по-ранни ръстове.

Пекин ще премахне изискването за тестване за коронавирус на обществени места, следвайки примера на други големи градски центрове. Ходът подсилва перспективите за търсенето в най-големия вносител на петрол в света.

Пазарът преценява дългосрочните ефекти от най-скорошната серия ограничения върху вноса на руския петрол, наложени от Европейския съюз (ЕС) и Г-7 в отговор на войната в Украйна. Те включват ограничения върху застраховките и ценови таван от 60 долара за барел върху руското гориво. Към момента, въпреки че някои кораби остават близо до Турция отчасти заради промените, все още няма широко разпространени прекъсвания.

Цената на „черното злато“ се възстанови, след като миналата седмица достигна най-ниската си стойност от края на 2021 г., подсилена от подобрените перспективи за търсенето, особено в Китай. Властите в азиатската страна постепенно премахват ограниченията, след като миналата седмица избухнаха протести на недоволство. Това допринесе към решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да остави предлагането без промяна.

Ценовият таван – идея, която се води от САЩ, и се отхвърля от Русия – цели да намали руската печалба от продажбите на суровината, като в същото време поддържа доставките на Москва към купувачи извън ЕС и Г-7. Таванът от 60 долара за барел е над цената на ключовия руски сорт Уралс.

Има несигурност около това „колко бързо Китай ще разхлаби противоепидемичните мерки и около пълното въздействие на забраната на ЕС и на ценовия таван на Г-7“, смята Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV в Сингапур. „За момента обаче, като се има предвид, че ценовият таван на Г-7 е над търгуваната цена на Уралс, очакваме да има лек директен ефект“, посочва той.

Междувременно Саудитска Арабия намали повечето цени за Азия, включително за ключовия си сорт Arab Light, изпращайки знак, че търсенето все още остава крехко. Ходът бе в съответствие с очакванията на рафинериите и трейдърите, според проучване на медията, като с него цената достигна най-ниското си ниво от март насам.

*Към 09:45 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 06.12.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още