fallback

Европейските борси завършиха деня на тримесечен връх

Секторът на петролните и газовите компани се оказа големият печеливш

19:24 | 22.11.22 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските пазари записаха ръстове във вторник, докато инвеститорите в региона оценяваха икономическата прогноза и притесненията от затегнатите политики срещу Covid в Китай, които продължават да оказват натиск върху производството, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,8% повишение до най-високото си ниво от 22 август насам. Това се случи след като сесията в понеделник беше без съществени изменения.

Европейски борси. Таблица: CNBC

Секторът на петролните и газовите компании записа 4,7% ръст, след като Саудитска Арабия отрече информацията, че ОПЕК+ може да увеличи производството на петрол. Сред най-добре представилите се днес компании бяха Harbour Energy и BP.

Вчера шотландската петролна и газова компания Harbour Energy беше най-зле представилата се на борсата, но днес успя да преодолее спада, като достигна 7% повишение на стойността на книжата. От своя страна, Tenaris, испанската енергийна компания Repsol и британската BP записаха повишения с по 6,5%.

Енергийните гиганти Shell и Totalenergies прибавиха по около 5%.

Телекомуникационният сектор, този за стоки за домакинствата и финансовите услуги завършиха сесията с по 0,1% понижение.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви, че Европа ще пострада най-вече от забавянето на световната икономика, докато цените на енергията растат, а бизнес активността отслабва заради войната на Русия с Украйна.

Инвеститорите по света бяха окуражени от скорошната по-ниска от очакваното инфлация на потребителските стоки и на едро в Съединените щати, което доведе до залози, че Федералният резерв ще забави агресивното покачване на лихвените проценти.

На дъното на Stoxx 600 се озова британската компания Allfunds Group, чиито акции се разделиха с 10,3% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 22.11.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още