fallback

Петролът поскъпва след данните за спад на запасите в САЩ*

Инвеститорите са в очакване на лихвеното повишение на Федералния резерв

09:33 | 02.11.22 г.

Цената на петрола продължава да се покачва в сряда, след като беше отчетен пореден голям спад в запасите от суровината в САЩ, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,96%, или 0,91 долара, до 95,56 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се покачва с 1,18%, или 1,04 долара, до 89,41 долара за барел.

Американският петролен институт отчете, че щатските запаси от „черно злато“ са намалели с 6,53 млн. барела миналата седмица, според лица, запознати с данните. Поевтиняващият щатски долар допринесе за подкрепата, с което суровините, чиято стойност е в тази валута, станаха по-привлекателни за инвеститорите зад граница.

Пазарът ще следи внимателно решението на Федералния резерв на САЩ по-късно в сряда, когато се очаква регулаторът да одобри четвърто поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.).

Въпреки че "черното злато" изтри почти една трета от стойността си от юни насам, през октомври фючърсите записаха първото си повишение от май, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, одобри значителни намаления в добива.

„Намаленията в добива от ОПЕК+ продължават да поддържат перспективите пред предлагането затегнати за пазара“, обясни Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte в Сингапур. „Цялостните нагласи са объркани заради опасенията за отслабващо търсене в световен мащаб и санкциите на Европейския съюз срещу Русия“, допълни Чанана.

Двигател на възходящите движения във вторник и сряда са и спекулациите, че Китай търси начин да сложи край на строгата си политика за нулев брой новозаразени с коронавирус, въпреки че представител на външното министерство на страната заяви, че не е запознат със съществуването на такъв план.

*Към 09:21 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 02.11.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още