fallback

Япония за пореден път се противопостави на световния цикъл на парично затягане

Инфлацията в Токио достигна 33-годишен връх през октомври

12:10 | 28.10.22 г.

Японската централна банка (ЯЦБ) за пореден път се противопостави на световния цикъл на парично затягане и остави лихвите си без промяна в петък, затвърждавайки позицията си на аутсайдер сред централните банки, пише Ройтерс.

Регулаторът обаче завиши своите инфлациони прогнози за периода до 2024 г. и предупреди, че рисковете са възходящи, подчертавайки скорошното ускоряване на инфлацията в страната.

Управителят Харухико Курода обясни, че възходящата ревизия на прогнозите отразява нарасналите перспективи, че компаниите не само ще продължат да прехвърлят увеличилите се разходи върху потребителите, но ще повишат заплатите, за да компенсират домакинствата за поскъпналата издръжка на живот.

Въпреки това той посочи, че централната банка дори не е близо до повишаването на лихвите, тъй като инфлацията вероятно ще остане под целевото ниво от 2% още години наред.

„Очакваме заплатите постепенно да се покачат, отразявайки скорошната инфлация. Но ние обичаме да гледаме не само цифрите, но и механизма, чрез който се движат заплатите и цените“, каза Курода по време на пресконференция. „Засега не очакваме инфлацията стабилно и устойчиво да достигне 2% през следващата фискална година“, допълни централният банкер.

Последните данни показаха, че инфлацията в Япония е била 3% през септември, като това е бил шестият пореден месец, в който покачването на цените е било над 2%. Малко по-рано в петък стана ясно, че инфлацията в Токио е достигнала 33-годишен връх, равнявайки се на 3,4% през октомври.

Инфлацията извън храните, но с цените на енергията, е надминала медианните пазарни прогнози за 3,1%. За сравнение – през септември годишното увеличение на цените бе в размер на 2,8%.

Новите прогнози на ЯЦБ предвиждат, че потребителската инфлация в Япония ще достигне 2,9% през фискалната година, завършваща през март 2023 г., след като през юли очакванията бяха за равнище от 2,3%.

За фискалните 2023 г. и 2024 г. очакванията за показателя са за ниво от по 1,6%.

„ЯЦБ ще продължи да изостава спрямо САЩ и Европа в затягането на паричната политика“, каза Кьохей Морита, главен икономист в Nomura Securities. “Няма да можем да покачим лихвите поне до началото на фискалната година, започваща през април 2024 г., като се има предвид, че темпът и обхватът на инфлацията е под този в западните страни“, допълни Морита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:10 | 28.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още