fallback

Суровият петрол започва новата седмица с понижения в цената*

Инвеститорите осмислят макроикономическите данни, докато рецесионните опасения продължават да натежават

09:48 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се понижава в понеделник, докато мрачните настроения в Китай след края на Конгреса на Комунистическата партия обхващат и по-големите пазари, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,82%, или 0,77 долара, до 92,73 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,91%, или 0,77 долара, до 84,28 долара за барел.

Инвеститорите осмислят данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, които трябваше да бъдат публикувани седмица по-рано, но това бе отложено без ясна причина. Щатският долар продължава своето възходящо движение, като допълнително оскъпява суровините, чиято стойност е в долари, за инвеститорите в чужбина.

"Черното злато" изтри една трета от стойността си от юни насам, докато страховете от икономическо забавяне продължават да натежават на пазарите. Намалението на добива от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, както и предстоящите през декември санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Москва подсилиха опасенията относно предлагането на фона на идващата зима.

"Пазарът ще продължи да преминава през ръстове и спадове, докато рецесионните рискове и затягането на предлагането не се балансират", каза Гао Дзиен, анализатор в Zhaojin Futures Co. По думите му инвеститорите ще се фокусират върху решението на ОПЕК+ през следващия и месец и "дали САЩ ще предприемат ответни мерки, като увеличат добива".

Ходовете на картела за намаляване на предлагането предизвикаха недоволството на САЩ, които от месеци призоваваха страните износителки да увеличат добива, за да се намали инфлацията. Главният енергиен съветник на американския президент Джо Байдън заяви в неделя, че намалението до голяма степен е политически ход.

Добивът и обработката на петрол в Китай нараснаха през миналия месец, когато рафинериите продължиха работа след сезонна поддръжка. В същото време износът на горивни продукти нарасна, а вътрешните доставки са достигнали най-високото си ниво от май насам според изчисления на медията на база правителствените данни.

*Към 09:34 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:48 | 24.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още