fallback

Цената на петрола отбелязва плахи ръстове в петък*

Ключов фактор за цените може да останат натрупващите се рискове за световния растеж, каза анализатор

10:04 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се покачва леко в петък, след като инвеститорите преминаха през волатилна седмица, белязана от опасенията от икономическо забавяне, предава Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва леко с 0,03%, или 0,03 долара, до 92,41 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) също отбелязва незначителен ръст от 0,05%, или 0,04 долара, до 84,55 долара за барел.

Над инвеститорите все още тегнат опасенията от рецесия, заедно с тези за поскъпващия долар и затегнатостта на пазара.

"Докато предлагането на петрол продължава да е ясно затегнато, ключов изпъкващ фактор за цените може да продължи да бъде натрупването на рисковете за световния растеж", каза Ийп Джан Рон, маркетингов стратег в IG Asia Pte в Сингапур.

"Черното злато" изтри една трета от стойността си от юни насам, вследствие на нарасналите опасения за растежа и паричното затягане на централните банки в опит да озаптят инфлацията. Пазарът е изправен и пред период на несигурност за предлагането - в следващите месеци Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, може допълнително да намали добива, а през декември се очаква още една серия санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу руското гориво да влязат в сила. 

Перспективите пред търсенето в Китай, най-големия вносител в света, също остават неясни. Миналия уикенд китайският президент Си Дзинпин сигнализира, че страната ще продължи да се придържа към строгата си политика в борбата с коронавируса, но според лица, пожелали да запазят анонимност, властите обсъждат евентуално намаляване на задължителната изолация при влизане в страната.

*Към 09:50 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 21.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още