fallback

Какво означават изборите в САЩ за инвеститорите?

Goldman Sachs изразява надежда за междинно възстановяване и посочва секторите, които се възползват от политическите тенденции

08:30 | 19.10.22 г.
Автор - снимка
Създател

8 ноември е една от най-важните политически дати тази година: в САЩ ще се проведат т.нар. междинни избори, или накратко "midterms". Всички членове на Камарата на представителите и около една трета от сенаторите ще бъдат новоизбрани. От политическа гледна точка това ще бъде тест завсе по-враждебно настроените демократи и републиканци. Изборите обаче оказват влияние и върху пазара на акции.

В свое проучване Goldman Sachs отбелязва: „Акциите са склонни да се движат встрани по време на избори, но се покачват в месеците след изборния ден". Интересното тук е, че когато има политическа безизходица, инвеститорите очевидно обикновено смятат, че това е по-добре от ясните условия.

Междинните избори са наречени така, защото се провеждат по средата на всеки президентски мандат в САЩ. Това ги превръща в тест за настроението към правителството. Преди всичко се решава дали разделената на регионални групи Камара на представителите и Сенатът, който се състои от представители на всеки щат, ще бъдат доминирани от една и съща партия и как Конгресът, който се състои от двете камари, ще работи с президента в бъдеще. Понастоящем по 50 сенатори принадлежат на демократите и републиканците. Тъй като по закон в случай на патова ситуация в Сената решението зависи от вицепрезидента на Демократическата партия Камала Харис, то Демократическата партия на президента Джо Байдън има последната дума. Сред представителите демократите така или иначе са в мнозинство.

Възможна е патова ситуация  

Но Goldman Sachs смята, че има 85% вероятност републиканците да поемат контрола над Сената, Камарата на представителите или дори и над двете. И обратното, това означава, че има само 15% вероятност целият Конгрес да остане под контрола на партията на президента. 

Един от проблемите на президента Байдън е, че той е обвиняван до голяма степен за високата инфлация в САЩ. Въпреки че Федералният резерв на САЩ (ФЕД) всъщност е отговорен за борбата с инфлацията, икономистите обвиняват за високата динамика на цените и щедрите държавни трансфери заради пандемията от Covid-19. Ако демократите все пак запазят силни позиции, фискалната политика вероятно ще остане малко по-експанзионистична, отколкото когато републиканците доминират. Така че за Байдън вероятно ще бъде по-трудно да управлява, анализира германският Handelsblatt. 

Но това не трябва да смущава пазарите. Според изчисленията на Goldman след междинните избори обикновено се наблюдава добро представяне на акциите, тъй като несигурността, поне за момента, е премахната. През последните 90 години дивидентните акции са поскъпвали с три процента до края на годината, и с цели 17 процента през дванадесетте месеца след изборите.

В 21 от 22 случая фондовият пазар се развива добре след междинните избори; само през 1939 г., след избухването на Втората световна война, развитието е по-слабо. Интересното тук е, че правителство с поделена власт, каквото сега е много вероятно да се получи, обикновено се свързва с дори малко по-високи ръстове на фондовия пазар. По отношение на секторите се наблюдава следното: през двата месеца след изборите здравеопазването и IT се представят сравнително добре, докато потребителските стоки и финансите се справят по-скоро зле. 

Goldman създава кошници от акции и изчислява как те се представят при променящите се прогнози за шансовете на демократите. Показва се положителна връзка с акциите, свързани с възобновяемите енергийни източници и инфраструктурата и отрицателна връзка с фармация и биотехнологии (Pharma & Biotech) и образование (For Profit Education).

Залагане на тенденции с ETF

Който иска да залага на трендове в зависимост от резултата от изборите, може да използва борсово търгувани ETF-и, които могат да бъдат намерени например на justetf.com или extraetf.com. В сектора на възобновяемите енергийни източници например има Fidelity Clean Energy UCITS ETF, който инвестира почти наполовина в Северна Америка. Най-големите акции са на Enphase Energy, First Solar , Vestas Wind Systems, Orsted и Plug Power. Пример за ETF за американска инфраструктура е предлаганият от Global X U.S. Infrastructure Development UCITS ETF. Големи позиции в него заемат стоманодобивната компания Nucor, холдингът за комунални услуги Sempra Energy и Fastenal, търговец на едро на промишлени и строителни материали. 

Докато споменатите досега би трябвало да се възползват от силни резултати на демократите, биотехнологичните ETF-и биха били интересни в случай на ясна победа на републиканците, като например Invesco Nasdaq Biotech UCITS. Той синтетично проследява едноименния индекс, т.е. чрез фючърсния пазар, и инвестира предимно в САЩ. Най-голямата американска акция, както и най-голямата чисто биотехнологична акция в индекса, е Amgen. Най-големите акции в индекса S&P 500 Pharmaceuticals, Biotechnology Index са тези на Johnson & Johnson, Pfizer и Abbvie. Компаниите Johnson, Pfizer, Abbvie и Ely Lilly също са доста напред в Xtrackers MSCI USA Health Care UCITS ETF, където здравният застраховател United Health има още по-голямо тегло.

Пазарни решения за образованието

Областта на т. нар. For Profit Education е горещо оспорвана в политически план. Докато демократите предпочитат да укрепват публичния сектор в областта на образованието, републиканците подкрепят пазарната икономика и в тази област, което, разбира се, допълнително насърчава и без това силната връзка между парите и образованието в САЩ. Популярният американски инвестиционен уебсайт Motley Fool наскоро даде няколко опции в тази област.

Една от тях е Chegg - онлайн платформа, която предлага помощ на ученици и студенти. Това включва помощ за домашна работа, „милиони" решения на задачи и програми за проверка за плагиатство и граматика. Друг пример е K12: компанията предлага виртуално обучение като алтернатива на местните училища или домашното обучение, но също така и програми за подкрепа на редовните училища. Друг пример е Lincoln Educational Services.

Тази компания е специализирана в обучението на млади специалисти - от ремонт на автомобили до IT поддръжка. И накрая, номер четири е 2U, доставчик на онлайн дипломи на университетско ниво, който си сътрудничи с известни университети като Харвард и Бъркли и др.

Надпис Wall Street на сграда в близост до Нюйоркската фондова борса (NYSE) в Ню Йорк, САЩ, в понеделник, 27 юни 2022 г. Снимка: Bloomberg

Самите експерти на Goldman признават, че тази година влиянието на междинните избори вероятно ще бъде засенчено от множество други трендове. Важна роля играят финансовите отчети на компаниите, включени в борсовия индекс S&P 500. Според проучване на Schroders очакваният ръст на печалбите за третото тримесечие вече е четири процента, докато в началото на годината все още се прогнозираха десет процента.

Освен това в момента в центъра на вниманието е въпросът доколко Федералният резерв на САЩ (Фед) ще затегне юздите. „Това все още е мечи пазар", пише независимият анализатор Ед Ярдени, който се интересува преди всичко от спринтиращата инфлация и реакцията на Фед спрямо нея. И все пак междинно рали след изборите може само да бъде приветствано. 

Материалът не е препоръка за инвестиране или предприемане на конкретни инвестиционни действия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 19.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още