fallback

Европейските борси затвориха с повишения въпреки данните за инфлацията в САЩ

Новините за потенциален обратен завой във фискалната политика на британското правителство дадоха тласък на пазарите

19:38 | 13.10.22 г.

Европейските фондови борси затвориха с повишения на индексите в четвъртък, след като се появиха съобщения за потенциален обратен завой във фискалната политика на британското правителство, а инвеститорите приеха спокойно последните данни за инфлацията в САЩ, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с повишение от 0,9%, като всички основни борси и повечето сектори затвориха на зелено. Това се случи след разнопосочна търговия следобед. 

Акциите на компаниите от хранително-вкусовия сектор записаха най-резките понижения в четвъртък, затваряйки със спад от 1%, докато секторът на пътуванията и свободното време се представие най-успешно, покачвайки се с 3,9%. 

Акциите и британският паунд поскъпнаха силно, след като няколко медии съобщиха, че правителството на Обединеното кралство обсъжда промени в широко критикувания „минибюджет“, който разбуни пазарите след обявяването му на 23 септември.

След това обаче европейските борси и фючърсите върху американските акции отстъпиха, след като индексът на потребителските цени в САЩ достигна по-горещото от очакваното покачване от 0,4% на месечна база през септември въпреки агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Това разколеба надеждите на пазара, че централната банка ще се отклони от своя ястребов цикъл на затягане на паричната политика. 

На годишна база т. нар. основна инфлация (с изключение на цените на храните и енергията) възлиза на 8,2%, по-ниско от пика си от около 9% през юни, но все още близо до най-високите си нива от началото на 80-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 13.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още