fallback

Данните за инфлацията оцветяват в червено щатските индекси*

Dow Jones за кратко достигна най-ниското си ниво от ноември 2020 г. насам

18:30 | 13.10.22 г.

Основните щатски индекси започват със спад сесията в четвъртък, а S&P 500 достига най-ниското си ниво от 2020 г. насам, след като ключови данни за инфлацията надминаха очакванията. Това е сигнал, че Федералният резерв вероятно ще продължи с агресивното повишаване на лихвите, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 240 пункта до ниво от 28 974,79 пункта, като за кратко достигна най-ниското си ниво в началото на търговията от ноември 2020 г. Широкият измерител S&P 500 се разделя с 1,26% от стойността си до равнище от 3531,92 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 2,04% до ниво от 10 205,50 пункта.

Книжата на големи компании за потребителски стоки поведоха загубите, тъй като данните за инфлацията засилиха опасенията, че разходите ще понесат удар. Книжата на Amazon поевтиняват с над 3%, а на Home Depot и Costco – с 2,5%.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа за кратко премина прага от 4% на фона на разпродажбите на облигации. Доходността по 30-годишните ДКЦ също е нагоре до ниво от 3,921%.

Обратът след първоначалните ръстове на основните индекси отвъд Океана се случи, след като данните за инфлацията през септември се оказаха по-високи от очакванията на икономистите. Индексът на потребителските цени е нараснал с 0,4% за месеца, докато прогнозата на Dow Jones беше за 0,3%. На годишна база инфлацията се е ускорила с 8,2%.

Данните показват, че инфлацията е траен проблем дори на фона на по-голямото повишаване на лихвите от централната банка. Занапред Фед вероятно ще трябва да продължи да повишава лихвите и да ги задържи на високо ниво, докато се появят признаци за охлаждане на инфлацията.

Данните за инфлацията са публикувани ден след като правителството съобщи, че индексът на производствените цени също е нараснал повече от очакванията.

Инвеститорите са под влияние и на протоколите от септемврийското заседание на Федералния резерв, публикувани в сряда. Те показаха, че централната банка очаква да продължи с повишаването на лихвите, докато види забавяне на инфлацията.

В следващите дни инвеститорите ще наблюдават началото на сезона на отчетите. В петък големи банки като JPMorgan Chase, Wells Fargo, Morgan Stanley и Citigroup се очаква да обявят резултатите си.

Данните на инфлацията тласнаха и цените на криптовалутите до ново дъно за октомври. Биткойнът поевтинява с 4% до 18 388 долара, а етерът губи 6% от стойността си да 1216 долара, сочат данни на Coin Metrics.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижава леко до 113,11 пункта. Еврото поскъпва с 0,15% до 0,972 долара, а паундът е нагоре с 1,11% до 1,123 долара. Спрямо йената щатските пари постъпват с 0,3% до 147,36 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава на фона на притесненията, че ускоряването на инфлацията ще подкопае търсенето на гориво и предупреждението на Международната агенция за енергия, че световната икономика може да навлезе в рецесия.

Контрактите върху международния  бенчмарк Брент поевтиняват с 23 цента до 92,22 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 52 цента до 86,75 долара за барел.

Американските фючърси върху златото губят 1,4% от стойността си до 1647,80 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17,20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:30 | 13.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още