fallback

Цената на петрола продължава да е подложена на низходящ натиск*

Доминиращият и устойчив двигател на пазара са рецесионните опасения, обясни анализатор

09:41 | 13.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Петролът поевтинява в четвъртък, докато инвеститорите осмислят данните от протоколите от заседанието на Федералния резерв, както и ръста в щатските резерви на суровината, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,11%, или 0,10 долара, до 92,35 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,23%, или 0,20 долара, до 87,07 долара за барел.

Протоколите от заседанието на Фед показаха, че централните банкери са решени да покачат лихвите до ограничаващи нива и да ги задържат там, за да намалят инфлацията, което потенциално може да забави растежа и да навреди на търсенето на енергия.

Междувременно статистиката на Американския петролен институт в сряда показа увеличение от над 7 млн. барела миналата седмица, според лица, запознати с данните. Официалната статистика ще бъде публикувана по-късно в четвъртък.

Миналата седмица цената на "черното злато" се покачи рязко, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, намалиха добива.

Възможността от световна рецесия, спадът в потреблението, поскъпването на щатския долар и строгите противоепидемични мерки в Китай доведоха до нарастване на опасенията сред трейдърите, които следят и плановете, водени от САЩ, за таван на цената на руския петрол.

"Доминиращият и устойчив двигател са рецесионните опасения", каза Вандана Хари, основателка на Vanda Insights в Сингапур. По думите на експерта Брентът може да достигне временно дъно от около 90 долара за барел, тъй като корекцията от миналата седмица може вече да се е изчерпала.

Администрацията на американския президент Джо Байдън ръководи плановете за таван на цена на руския петрол - страните, които търсят начин да направят това, ще се срещнат в следващите седмици, за да определят таван, въпреки че някои представители на САЩ изразиха опасения, че планът може да даде обратен ефект.

ОПЕК сви прогнозите си за необходимия петрол през текущото тримесечие, според данни от доклад, публикуван в сряда. По-късно в четвъртък Международната агенция по енергетика ще публикува анализа си за петролния пазар, с което ще даде повече яснота за тенденциите при търсенето и за вероятния ефект от санкциите срещу руските доставки.

*Към 09:28 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:41 | 13.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още