fallback

Наближаващата рецесия свива ястребовите криле на ЕЦБ

Когато рецесионните рискове се превърнат в реалност и натискът върху икономиката започне да се проявява, ще бъде трудно да се продължи с по-големи лихвени повишения

11:11 | 22.10.22 г. 2

Възможностите на Европейската централна банка (ЕЦБ) за големи лихвени повишения намаляват на фона на задаващата се рецесия и покачващите се разходи за заеми, които вече не предлагат подкрепа за активността, пише Bloomberg.

Рекордно високата инфлация в еврозоната и опасността от недостиг на енергия през зимата потопяват нагласите в блока. С постепенното влошаване на данните ястребите*, които към момента водят политиката на ЕЦБ, имат ограничени възможности за големи лихвени повишения.

Тези възможности може да се изчерпат до оставащите две заседания за годината през октомври и декември, като пазарите вече се подготвят за второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.) през настоящия месец. С началото на новата година обаче ситуацията ще стане много по-трудна за много централни банки.

"ЕЦБ трябва да действа бързо сега, за да намали инфлационните очаквания, преди преговорите за заплати да доведат до вторични ефекти", предупреди Карстен Юниус, главен икономист в Bank J Safra Sarasin. "Когато рецесионните рискове се превърнат в реалност и натискът върху икономиката започне да се проявява, ще бъде трудно да се продължи с по-големи повишения на лихвите", смята Юниус.

Най-скорошните прогнози на централната банка на еврозоната не включват възможността от рецесия в блока, въпреки че скорошната намеса на Русия на енергийния пазар вероятно прави тези очаквания невалидни. Освен това, все повече икономисти виждат рецесията като неизбежен процес.

По думите на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард рецесията няма да разсее банката от това да намали инфлацията, която достигна 9,9% през септември. "Нашата основна цел е ценовата стабилност и трябва да я изпълним. Ако не я изпълним, това ще навреди далеч повече на икономиката", каза Лагард.

Предстои данните за представянето на икономиката на еврозоната да бъдат публикувани на 31 октомври - четири дни, след като ЕЦБ вземе решение за пътя на паричната си политика. Първоначален сигнал за рецесия може да бъде даден едва през януари 2023 г., когато бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на региона за последното тримесечие на тази година.

 

 

 

Към момента централните банкери не са склонни да посочат конкретен връх за лихвите, но за ястребите скоростта е от ключово значение. Въпреки че покачването на лихвите не е движещата сила зад влошаващата се европейска икономика, то ще стане по-малко приемливо, тъй като вреди на домакинствата. Затова и гълъбите сред банкерите вече надигат глава.

Главният икономист на ведомството Филип Лейн е сред тези, които апелират за въздържане, като посочва, че е твърде рано да се определи следващият ход на ЕЦБ. Според ръководителя на Португалската централна банка Марио Сентено твърде прибързаните ходове сега носят риска от това да се наложи по-късно да се направят крачки назад.

Ръководителят на италианския регулатор Игнацио Виско направи подобен коментар в края на септември.

"Прекалено бързите и ясно изразени повишения на лихвите може да доведат до увеличение на риска от рецесия", каза Виско.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 22.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още