fallback

Спекулациите за намален добив от ОПЕК+ понижават цената на петрола*

Основен двигател на движенията продължават да са рецесионните рискове, казва анализатор

10:00 | 28.09.22 г.

Суровият петрол поевтинява в сряда, докато щатският долар продължава възходящото си движение. В същото време данните за щатските резерви на суровината показаха поредно увеличение, подсилвайки спекулациите за поредно намаление в добива от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 1,34%, или 1,16 долара, до 85,11 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,38%, или 1,08 долара, до 77,42 долара за барел. Стойността на WTI спадна под 78 долара за барел, доближавайки се до най-ниското равнище от януари насам, което бе достигнато в поенделник.

Щатският долар достигна рекордна стойност, след като високопоставен представител на администрацията на президента Джо Байдън отрече твърдението, че може да има световни общи усилия да се контролират движенията на валутата.

Според Американския петролен институт щатските резерви на "черно злато" са нараснали с 4 млн. барела миналата седмица, посочват хора, запознати с данните. Официалната статистика ще бъде публикувана по-късно в сряда.

Американският сорт все още е напът да запише първото си тримесечно понижение от над две години насам поради опасения, че световното икономическо забавяне ще навреди на търсенето. От Goldman Sachs Group Inc. коментираха, че суровинните пазари са обхванати от негативен цикъл на слабост, предизвикан от фактори като движенията на долара.

Ръстът на щатската валута - задвижен от най-агресивното парично затягане от Федералния резерв на САЩ от 80-те години на миналия век насам - прави суровините, чиято стойност е в долари, по-скъпи за повечето купувачи. Предстоят още лихвени повишения от Фед, като централните банкери, в т.ч. ръководителят на Фед в Сейнт Луис и добре познат ястреб** Джеймс Булард, за пореден път затвърдиха намеренията си да възстановят ценовия баланс.

Движенията на петролните пазари предизвикаха спекулации, че ОПЕК+ може да одобри още един спад в добива на следващото си заседание на 5 октомври. През септември картелът намали предлагането със 100 хил. барела, връщайки добива обратно на нивата от август.

"Основната движеща сила продължават да са нарастващите рецесионни рискове", каза Ийп Джан Рон, пазарен стратег в IG Asia Pte.

Трейдърите следят и движението на урагана Иън, който се очаква да достигне западния бряг на Флорида, САЩ късно в сряда.

*Към 09:47 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 28.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още