fallback

Цените на петрола поеха нагоре след двудневен спад*

Опасенията, свързани с търсенето, не са изчезнали

09:43 | 22.09.22 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повиши след двудневен спад, докато инвеститорите преценяват перспективите пред търсенето след поредното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, пише Bloomberg.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate се насочи към 84 долара за барел, след като при последните две сесии спадна с повече от 3%. Председателят на Фед Джером Пауъл обеща справяне с инфлацията, след като централната банка повиши лихвите със 75 базисни пункта за трети пореден път.

Суровият петрол остава на път към първия си тримесечен спад от повече от две години поради опасения, че търсенето може да бъде ограничено от забавянето на икономиката.

„Въпреки че ексалацията на Путин поражда известна несигурност относно руските енергийни потоци, ястребовият** Фед и по-мрачните макроперспективи продължават да натежават върху настроенията“, коментира Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING Groep. „Въпреки това дългосрочната перспектива остава благоприятна“.

Bloomberg Dollar Spot Index записа рекордно повишение след решението на Фед, оказвайки допълнителен натиск върху петрола. По-силната валута прави суровините, оценени в долари, по-малко привлекателни за инвеститорите.

Китайската политика за нулев Covid, която разчита на блокади и масово тестване, също прави неясни перспективите пред търсенето. Goldman Sachs рязко намали прогнозата си за икономическия растеж на страната за 2023 г., като очаква, че Пекин ще се придържа към строгата си политика и през следващата година.

„Търсенето вече беше смекчено от периодичните блокади в Китай, докато макроикономическите перспективи се влошават по-бързо от очакваното в Европа, а високите цени влияят негативно на търсенето в САЩ“, пишат анализатори на Citigroup в текст от 21 септември. Опасенията от рецесия натежават върху настроенията, допълват те.

*Към 09:35 българско време.

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 22.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още