fallback

Европейските пазари отбелязаха ръст в очакване на решението на Фед за лихвите

Почти всички сектори и големи борси в Европа се оцветиха в зелено в сряда

19:52 | 21.09.22 г.

Европейските пазари завършиха сесията в сряда с ръст, докато инвеститорите се подготвят за ново агресивно лихвено повишение от Федералния резерв в САЩ, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е нагоре с 0,9%, след като компенсира спада от около 0,4% в началото на сесията. Секторът на комуналните услуги поведе ръстовете след покачване с 1,8%, а повечето сектори и големи борси се озоваха на положителна територия в края на деня. Секторът на развлеченията обаче отбеляза спад от 1,9%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,63% до ниво от 7237,64 пункта. Германският DAX е нагоре с 0,76% до ниво от 12 767,15 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,87% и завърши деня на ниво от 6031,33 пункта. От големите борсови индекси в Европа само испанският IBEX се понижи минимално с 0,01% до ниво от 7872,2 пункта.

Голямата новина за деня в Европа дойде, когато руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация, поставяйки руската икономика и народ на военновременна основа на фона на ескалацията на конфликта в Украйна.

На корпоративния фронт германският оръжеен производител Rheinmetall продължи възходящото си представяне в сряда следобед с ръст от 9,7%, който го изстреля на върха на Stoxx 600. Това се случи след новината от понеделник, че германските въоръжени сили са сключили договор с компанията за закупуване на 48 цистерни за гориво за използване в редица бази на германската армия и военно-въздушни сили.

Книжата на финландската компания Fortum поскъпнаха с над 9% в следобедната търговия, след като тя се съгласи да продаде на германското правителство дела си от 56% в закъсалата германска компания за комунални услуги Uniper в сделка за национализиране. Цената на акциите на Uniper се понижи с над 34 на сто във Франкфурт.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на Games Workshop поевтиняха с над 9%, след като британската компания публикува актуализирани данни за търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 21.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още