fallback

Петролът се насочва към пореден седмичен спад поради опасенията около търсенето*

Нагласите на петролния пазар остават основно негативни, като все още има опасения около търсенето от Китай, обяснява анализатор

10:12 | 16.09.22 г.

Суровият петрол поскъпва в петък, но се насочва към отбелязването на пореден седмичен спад на фона на продължаващите опасения около търсенето, поскъпването на щатския долар и агресивното парично затягане на централните банки, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,58%, или 0,53 долара, до 91,37 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,47%, или 0,40 долара, до 85,50 долара за барел.

И двата сорта са напът да запишат спад от около 1%.

Потреблението е изложено на риск от ястребово** настроения Федерален резерв, възможността от рецесия в Европа заради енергийната криза и придържането на Китай към строгите противоепидемични мерки.

Данните от Китай в петък очертаха объркваща картина за най-големия вносител на петрол в света. Въпреки че някои показатели сочат към възстановяване с по-големия от очакваното растеж на промишленото производство, продажбите на дребно и инвестициите, рафиниращата индустрия е останала подложена на натиск.

"Черното злато" е напът да отбележи първият тримесечен спад от над две години насам, след като изтри всички ръстове, предизвикани от руската инвазия в Украйна. Петролът поевтиня заедно с други суровини, включително медта.

"Нагласите на петролния пазар остават основно негативни, като все още има опасения около търсенето от Китай", обяснява Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV в Сингапур. Той обясни, че поскъпването на долара, заедно с очакванията за по-агресивно затягане на политиката на Федералния резерв, няма да окажат добро влияние върху голяма част от суровините.

Петролът е подложен на натиск и заради поскъпващия долар, като измерител на Bloomberg на валутата се търгува до близо рекордни равнища тази седмица. Поскъпващият долар - който спомогна китайският юан да падне до най-ниската си стойносст от 2020 г. - прави суровините по-скъпи за купувачи извън САЩ.

С намаляването на цената на "черното злато", няколко банки отправиха предупреждения. Според Standard Chartered Plc световният петролен пазар е преминал към "огромен излишък" през текущото тримесечие, а от Morgan Stanley и UBS Group AG занижиха краткосрочните си прогнози насред нарастващите опасения от рецесия в големи икономики.

*Към 09:43 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 16.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още