fallback

Инфлацията в САЩ ще се забави до целевото равнище през 2025 г.

Покачването на потребителските цени става все по-умерено, смятат от клона на Фед в Сан Франциско

15:17 | 11.09.22 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в САЩ ще се върне обратно към целевото равнище на Федералния резерв от 2% в началото на 2025 г., прогнозираха от Фед в Сан Франциско в своя бележка, цитирана от Bloomberg.

Покачването на потребителските цени, което достигна 40-годишен връх тази година, става по-умерено и ще продължи да се свива, докато централната банка продължава да повишава лихвите, написа в своя бележка Силван Льодюк, директор по проучвания в клона на банката в Сан Франциско.

 

 

 

"Намаляването на инфлацията ще бъде постепенно, което ще е отражение на обичайната упоритост на инфлацията при услугите и на забавянето на ефектите на паричната политика", обясни Льодюк. "Като цяло очакваме инфлацията да се върне към целта от 2% в началото на 2025 г.", допълни директорът във Фед.

Следващото заседание на централната банка предстои да се състои на 20-21 септември. Сред инвеститорите има очаквания, че регулаторът ще предприеме трето поредно лихвено увеличение в размер на 75 базисни пункта (б.п.).

По-рано тази седмица управителят на Фед Джером Пауъл отново загатна, че банката все още не си е свършила работата с инфлацията и че ще продължи да предприема силни и директни ходове.

"Сегашните ни виждания са, че трябва да действаме силно, директно, както и преди, и да продължим, докато не си свършим работата", заяви категорично банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още