fallback

Европейските пазари завършиха седмицата възходящо след рекордното повишение на лихвите от ЕЦБ

Всички големи борси и сектори се озоваха на зелена територия в петък

19:38 | 09.09.22 г.

Европейките пазари завършиха с ръст сесията в петък, след като инвеститорите реагираха на рекордното повишаване на лихвите от Европейската централна банка и на изявленията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с ръст от 1,6%, а всички сектори и големи борси се озоваха на положителна територия. Минният сектор се повиши с 3,2% и поведе ръстовете, а технологичните акции бяха нагоре с 2,7%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза ръст от 1,23% до ниво от 7351,07 пункта. Германският DAX напредна с 1,43% до ниво от 13 088,21 пункта. Френският CAC 40 прибави 1,41% до 6212,33 пункта.

В четвъртък Европейската централна банка обяви повишение на лихвите със 75 базисни пункта, с което бенчмарковата депозитна лихва достигна 0,75%. Банката ревизира също нагоре очакванията си за инфлацията до средно 8,1% през 2022 г. и съобщи, че очаква ново повишаване на лихвите, тъй като „инфлацията остава твърде висока и вероятно ще се задържи над целта за продължителен период“.

В същото време председателят на Фед Джером Пауъл заяви в четвъртък, че американската централна банка ще повиши лихвите, за да се бори с инфлацията, „докато си свърши работата“.

В петък Английската централна банка съобщи, че ще отложи септемврийското заседание на Комисията по парична политика с една седмица заради периода на национален траур във Великобритания след смъртта на кралица Елизабет II. Тя почина в четвъртък на 96-годишна възраст.

На корпоративния фронт книжата на германския енергиен гигант Uniper поскъпнаха с 9,6% и изстреляха компанията на върха на Stoxx 600 в петък на фона на по-широкия ръст на петролния и газов сектор.

В същото време цената на акциите на британската компания за частни капиталови инвестиции Bridgepoint се понижи с 18,5% и тя остана на дъното на европейския банчмарк след новината, че ще придобие мажоритарен дял в базираната във Великобритания компания MiQ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още