fallback

Основните щатски индекси се понижиха за трета поредна седмица 

Технологичният параметър Nasdaq отбелязва първата си шестдневна губеща серия от 2019 г. насам

23:16 | 02.09.22 г.
Автор - снимка
Създател

Подновеното изостряне на газовата криза в Европа тласна фондовите пазари в САЩ рязко към отрицателна територия в петък. Първоначалните ръстове след добрите данни за пазара на труда се понижиха. Противно на обявеното, от тази събота по газопровода "Северен поток" в Балтийско море няма да тече газ, както обяви държавната компания "Газпром". Причината е теч на масло в компресорната станция "Портовая". Сега, според "Газпром", притокът на газ ще остане спрян, докато не бъде отстранен проблемът. Преди това се очакваше газът да започне да тече отново по тръбопровода от събота след приключването на обявената тридневна профилактика. Новината приближава Европа с още една крачка към прекъсване на електрозахранването, нормиране на потреблението на газ и тежка рецесия. Значителен икономически спад в региона би засегнал тежко и САЩ, които са основен търговски партньор.

Така американските фондови пазари отбелязаха трето поредно седмично понижение, след като и солидният доклад за работните места през август не успя да разсее опасенията, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията, и ще доведе икономиката до рецесия.

В средата на деня акциите направиха сериозен обрат. Промишленият индекс Dow Jones изтри ръст от 370 пункта и завърши сесията със спад от 387 пункта, или 1,07%, на ниво 31 268,90 пункта. Индексът S&P 500 спадна с 1,07% до 3 907,25 пункта, което е най-ниското ниво на затваряне от юли насам. Nasdaq Composite се понижи с 1,31% и отбеляза първата си шестдневна губеща серия от 2019 г. насам, предава CNBC. 

Всички основни индекси се понижиха в края на седмицата, превръщайки я в третата си негативна седмица подред, след като се сринаха в последните дни на август и изтриха повече от половината от лятното си рали. Dow и S&P загубиха за седмицата съответно 3,3% и 3,6%, докато Nasdaq се понижи с 4,6%.

"Безработицата остава сравнително ниска, но причината за това може да бъде по-скоро минималното участие на работната сила, отколкото процъфтяващата икономика", казва пред Bloomberg Ричард Флин, управляващ директор в Charles Schwab UK. "Инвеститорите ще имат предвид, че докладите за работните места са изоставащ индикатор, който често е силен в посока към рецесия. Всъщност по-широките икономически показатели напоследък отслабват".

Американските индекси за 2 септември

Акциите на американската кафе верига Starbucks поевтиняха с 2,88% до 82,94 долара за брой. Компанията обяви, че Лаксман Нарасимхан ще е следващият ѝ главен изпълнителен директор. Тя го е избрала, след като той успя да съживи Reckitt, а подобна стъпка е нужна и в най-голямата верига кафенета в света.

Чувствителните към лихвените проценти акции на технологичните компании и компаниите за растеж Amazon и Microsoft поскъпваха през деня, но подобно на индексите претърпяха обрат. Акциите на Amazon поевтиняха с 0,24%, а тези на Microsoft – с 1,67%. В зоната на загубите се озоваха и Alphabet с понижение от 1,69%, както и Apple – 1,36%. 

Печеливши бяха преди всичко книжата на енергийните компании. Така например пазарната капитализация на Exxon Mobile се повиши с 1,83%, а тази на Chevron – с 1,49 на сто. Акциите на EOG Resources поскъпнаха дори с 2,37%. 

„Все още има много нервност около това, което ще видим през следващите няколко месеца", казва Кали Кокс, инвестиционен анализатор за САЩ в eToro. „Да, инфлацията и пазарът на труда се връщат в равновесие, но на каква цена? Пазарите все още се опитват да разберат това“. 

„За да се влошат още повече нещата, S&P 500 е в капана на опасната зона - под трите си големи пълзящи средни", добави тя. „Тези пълзящи средни служеха като долна граница допреди няколко седмици. Сега изглежда, че те са таван, който индексът просто не може да преодолее. Настроението определено се е променило. Макар че може да не тестваме отново дъната на тази разпродажба, може и да не достигнем скоро нови върхове“. 

През цялата тази седмица акциите страдаха от ястребовите коментари на представители на Федералния резерв, които сигнализираха, че повишаването на лихвените проценти няма изчезнескоро. Това постави трейдърите нащрек за повторна проверка на дъната от юни, особено като се има предвид, че септември е исторически слаб месец за пазара. Някои предполагат, че ако S&P 500 не успее да задържи нивото от 3900 пункта, тези летни дъна могат да бъдат надминати.  

В петък някои инвеститори бяха успокоени за кратко от дългоочаквания доклад за заетостта, който показа, че икономиката е създала 315 000 работни места през месеца, което е малко под прогнозата на Dow Jones за 318 000. Това като че ли временно намали опасенията, че по-загряващият пазар на труда ще даде на Федералния резерв зелена светлина за по-агресивно повишаване на лихвените проценти. През първата част на деня акциите поскъпваха.

Равнището на безработица се повиши до 3,7 %, което е с две десети от процентния пункт повече от очакванията. Докладът за август е особено важен, тъй като е един от последните важни икономически доклади, които Фед ще прецени, преди да вземе решение за лихвите на заседанието си през септември. Тези данни могат да помогнат на централната банка да определи дали да предприеме повишение на лихвените проценти със 75 базисни пункта.

Последният важен икономически доклад е за индекса на потребителските цени за август на 13 септември и е по-вероятно да определи колко агресивен трябва да бъде Фед в близко бъдеще.

През последните пет сесии имаше голям натиск за продажби, преди пазарът да се повиши в петък първоначално поради това, което инвеститорите наричат "Goldilocks" - доклад за работните места през август: нито твърде горещ, нито твърде студен, точно както се очакваше.

„Това е комбинация от това, че хората започват да се притесняват - има ли още какво да правят? Все още ли сме в това дъно? Но въпреки това виждам подкрепа на 3900 пункта за S&P 500", каза Джеф Килбърг, главен инвестиционен директор на Sanctuary Wealth. 

Килбърг също така се позова на малкия обем на търговията в навечерието на празничния уикенд в САЩ като причина за драматичната волатилност през деня и потвърди мнението си, че дъното е налице.

Търговия на пода на борсата в Ню Йорк. Снимка: Bloomberg LP

„Виждам, че дъното на S&P 500 е отпечатано през юни... Тук хората говорят за ново дъно, аз не виждам това, тук има твърде много сили", каза той. „И не забравяйте, че това е година на междинни избори, така че, когато станем по-сигурни през септември, мисля, че това ще предвещава добър период за биковете“. 

„VIX е под 26... тази тревога със сигурност е налице, но няма паника", добави той. „Това е просто част от процеса, тъй като все още се опитваме да разберем дали Фед наистина ще натисне спусъка за 75 базисни пункта?". 

В петък доходността по двугодишните щатски облигации се понижи и завърши седмицата на равнище 3,398%. Доходността по десетгодишните облигации също се понижи в сравнение със затварянето на пазара в четвъртък, като завърши седмицата на равнище 3,190%. 

Световният бенчмарк за петрола - петролът сорт Брент - поскъпна с 0,7% в петък и завърши на ниво 93,02 долара за барел, като за седмицата отчете поевтиняване с 6%. WTI, американският му аналог, поскъпна с 0,3% в петък, като завърши седмицата с понижение от 6,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още