fallback

Dow сложи край на четиридневна губеща серия с ръст от над 140 пункта

Цената на петрола изпрати сесията със спадове от над 3,5% и за двата водещи сорта

23:17 | 01.09.22 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси на Wall Street започват септември разнопосочно в очакване на нови данни за работните места в петък. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average сложи край на четиридневна губеща серия, възстановявайки се със 146 пункта (0,5%) в четвъртък. По-рано през деня показателят достигна спад от 290 пункта.

Широкият измерител S&P 500 също успя да приключи на зелено с ръст от 0,3%, също слагайки край на четиридневна губеща серия.

Спад обаче отчете технологичният бенчмарк Nasdaq Composite, който отписа близо 0,3%. Това е първа петдневна губеща серия от февруари насам.

Водещите индекси са напът да изпратят седмицата с понижения. Dow и S&P се очаква да отчетат спад от около 1,9% и 2,2%, докато при Nasdaq свиването ще е около 2,9%.

Днешната търговия е факт, след като доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до 3,516% - най-високото си равнище от ноември 2007 г. в четвъртък. Това се отрази на чувствителните акции на растежа, правейки бъдещата им печалба по -малко привлекателна за инвеститорите.

Тази по 10-годишните и 30-годишните облигации бе съответно 3,267% и 3,38%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница с конкурентни валути, напредна с 0,9% до 109,66 пункта.

Акциите на производителя на чипове Nvidia допринесоха за по-ранните спадове, изтривайки 7,7%, след като компанията съобщи, че американското правителство ограничава някои продажби в Китай.

Водещите индекси изпратиха четири дена на понижения преди четвъртъка. Инвеститорите вече се питат дали акциите ще повторят юнските си дъна през септември – традиционно лош месец за пазарите. Причината са последните коментари на представители на Фед, които не показаха признаци за облекчаване на цикъла на затягане на паричната политика.

Тежест за S&P 500 в четвъртък бе и енергийният сектор, който изтри 2,3%. Той обаче остава един от малкото сегменти, които са напът да запишат ръстове за годината с повишение от около 40% досега.

Сред най-големите губещи бяха книжата на Valero, изтрили 5,5% от стойността си. тези на Marathon Petroleum и Halliburton поевтиняха със съответно 3,9% и 4%.

На този фон цената на петрола изпрати сесията със спадове. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 3,7% до 92,07 долара за барел. Тези върху американския лек суров петрол изтриха от цената си 3,5% до 86,38 долара за барел.

Златото също поевтиня с 1,2% до 1706,1 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още