fallback

Предупреждението на Джером Пауъл помрачи настроенията на борсите в Европа

Пазарите реагираха и на данните за потребителското доверие в Германия, което продължава своята тенденция на рязко влошаване през август

19:46 | 26.08.22 г.
Автор - снимка
Създател

Основните европейски борсови индекси записаха спадове в последната сесия за седмицата, отразявайки коментарите на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл относно охлаждането на инфлацията, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 1,68% до 426,09 пункта.

Германският индекс DAX записа спад от 300,49 пункта, или 2,26%, смъквайки се до равнище от 12 971,47 пункта.

Френският показател CAC отчете понижение от 1,68% до 6274,26 пункта.

Британският измерител FTSE се понижи с 0,7 на сто до 7427,31 пункта.

По време на изказването си в Джаксън Хол Пауъл каза, че очаква централната банка да продължи с лихвените повишения по начин, който може да причини "известна болка" на щатската икономика. Гуверньорът потвърди, че Фед ще използва "мощно инструментите си", за да озапти инфлацията, която е на близо 40-годишен връх, макар че през юли тя показа известно забавяне - от годишния размер от 9,1% през предходния месец до 8,5 на сто.

"Въпреки че по-високите лихви, по-бавният растеж и по-меките условия на пазара на труда ще забавят инфлацията, те също така ще причинят известна болка на домакинствата и бизнесите. Това е, за нещастие, цената за намаляването на инфлацията. Но неуспехът за възстановяване на ценовата стабилност би означавал далеч по-голяма болка", смята Пауъл.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 26 август.

Икономистите обърнаха внимание и на новите данни за фирменото кредитиране в еврозоната, което продължава своя възходящ тренд през юли, надминавайки очакванията за спад поради нарастващите страхове от рецесия и плановете на заемодателите да затегнат кредитните стандарти, показа проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ). Фирменото кредитиране се е увеличило със 7,7% през юли, след като месец по-рано отбеляза ръст от 6,9 на сто. Кредитирането към домакинствата обаче е записало лек спад от 4,6% през юни до 4,5% през юли.

Пазарите реагираха и на данните за потребителското доверие в Германия, което продължава своята тенденция на рязко влошаване през август, избутано в посока надолу от нарасналото желание на домакинствата в страната да спестяват. Склонността на германците да спестяват се е увеличила със 17,6 базисни пункта през август, достигайки общо 3,5 пункта - най-високото равнище от над 11 години. За сравнение - през юли 2011 г. показателят се е равнявал на 7,1 пункта.

При индивидуалните акции книжата на германския автомобилен концерн Volkswagen поевтиняха с над 0,6% на сто, докато тези на Mercedes изтриха над 3% от стойността си.

Цената на акциите на Siemens се понижи с 2,26 на сто. Книжата на Uniper заличиха 5% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още