fallback

Dow Jones удължи ралито си с ръст от над 300 пункта в четвъртък

Въпреки силното представяне в днешната търговия основните индекси са напът да запишат седмичен спад

23:59 | 25.08.22 г.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст в четвъртък и удължи двудневното си рали преди речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в Джаксън Хол, предава CNBC.

Dow напредна с 322,55 пункта до ниво от 33 291,78 пункта, като ръстовете се ускориха в последния час от търговията. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 1,41% до ниво от 4199,12 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 1,67% към стойността си и завърши деня на ниво от 12 639,27 пункта.

Въпреки силните ръстове основните щатски индекси са напът да запишат губеща седмица. Dow е надолу с 1,23% до четвъртък, S&P 500 се понижава с 0,69%, а Nasdaq Composite отписва 0,52%.

Секторите на комуникационните услуги и информационните технологии се представиха най-добре в S&P 500. Секторите на потребителските стоки и на комуналните услуги бяха на обратния полюс в широкия измерител.

Книжата на Snowflake поскъпнаха с 23,1%, след като тя надмина очакванията за приходите си. Цената на акциите на Peloton намаля с 18,3%, след като компанията обяви резултати, които не отговориха на очакванията.

Трейдърите ще очакват повече информация на икономическия симпозиум в Джаксън Хол, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл трябва да говори в петък. Инвеститорите търсят знаци дали ръководителите на централната банка ще намалят лихвите, когато настоящият цикъл на повишения приключи.

В макроикономически план заявленията за помощи при безработица в седмицата до 20 август леко са се понижили в седмицата до 20 август, показаха данни на министерството на труда. Ревизия на БВП през второто тримесечие установи по-малък спад в сравнение с първоначално обявеното.

Книжата на Nvidia поскъпнаха с 4%, след като производителят на чипове обяви по-слаба от очакванията тримесечна прогноза, което според мнозина инвеститори е сигнал, че най-лошото от забавянето на продажбите може да е приключило.

Цената на акциите на Apple и Microsoft се повиши с над 1%, а Amazon и Alphabet прибавиха над 2%. И четирите компании имаха съществен принос за ръста на Nasdaq.

Книжата на производителя на електромобили Tesla поевтиняха с 0,35% след влизането в сила на сплита на акциите три към едно.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 3,031% и 3,241%. Неотдавна доходността по внимателно следените 10-годишни облигации достигна двумесечен връх. Спадащата доходност по ДКЦ обикновено е от полза за технологичните акции, които се търгуват при високи оценки.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,23% до 108,42 пункта. Еврото отбелязва минимален спад от 0,01% до 0,997 долара, а паундът е нагоре с 0,02% до 1,183 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват до 136,48 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи с около два долара за барел при волатилна търговия, тъй като инвеститорите се готвят за възможно завръщане на санкционирания ирански петролен износ на световните пазари. Растящите лихви в САЩ също тревожат инвеститорите, че търсенето на  гориво може да намалее.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 1,88 долара до 99,34 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 2,37 долара до 92,52 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха до 1770,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още