fallback

Ястребите в ЕЦБ взеха превес над гълъбите

На заседанието на регулатора през юли е имало банкери, които са подкрепили по-нисък лихвен ръст

15:53 | 25.08.22 г. 1

Ястребите* в Европейската централна банка (ЕЦБ) са взели превес по време на последното заседание на регулатора от края на юли, когато банката одобри първия лихвен ръст от 11 години насам в размер на 50 базисни пункта (б.п.), става ясно от протоколите от заседанието, публикувани в четвъртък на сайта на ведомството.

На 21 юли ЕЦБ повиши лихвите с половин процентен пункт, или двойно по-голям ход от първоначално сигнализирания месец по-рано.

На заседанието главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн е предложил лихвеният ръст да е в размер на 50 б.п.

"Въпреки че увеличението е по-голямо от сигнализираното през юни, по-голяма първа стъпка в нормализирането на паричната политика на ЕЦБ е подходяща", става ясно от протоколите.

Решението е било "базирано на обновените оценки на инфлационните рискове и като е взета предвид подкрепата, с която TPI (новият антифрагментарен инструмент на ЕЦБ - бел. авт.) ще гарантира, че нейната позиция (на ЕЦБ) се предава безпрепятствено във всички държави от еврозоната".

Последните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че през юли инфлацията в еврозоната е продължила своя възходящ тренд и е достигнала 8,9% на годишна база, докато месец по-рано се равняваше на 8,6 на сто.

 

"Като цяло, инфлационният натиск се е разширил и увеличил... очаква се инфлацията да остане нежелано висока за известно време заради продължаващия натиск от енергийните източници, цените на храните и натиска по веригата на ценообразуването", пише още в протоколите.

В тях пише още, че "много голям брой от членовете са се съгласили, че е подходящо основните лихви на ЕЦБ да бъдат повишени с 50 б.п., както бе предложено от Лейн. Ръстът е бил счетен за оправдан, като се има предвид влошаването на инфлационните перспективи от заседанието през юни".

Според централните банкери това е бил ясен сигнал за решението на банката "да действа и да изпълни мандата си".

Някои членове обаче са подкрепили увеличение от 25 б.п., каквото бе и сигнализираното през юни. Според тях на фона на риска от задаващата се рецесия по-малко увеличение "би било в съответствие с постепенното нормализиране на паричната политика".

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още