fallback

Японската централна банка трябва да поддържа паричните стимули, за да подкрепи икономиката

Поскъпващите суровини и продължаващите проблеми със снабдителните вериги все още помрачават перспективите през азиатската страна

12:17 | 25.08.22 г.

Японската централна банка (ЯЦБ) трябва да поддържа големите стимули, за да подкрепи икономиката, изправена пред повторен ръст в броя новозаразени с коронавирус и забавящо се световно търсене. Такова мнение изрази Тойоаки Накамура от борда на банката, цитиран от Ройтерс.

Според него перспективите пред японската икономика са помрачени от нов ръст в положителните случаи на заразени с коронавирус, продължаващите ограничения в предлагането и устойчивия ръст на световно ниво на цените на суровините.

Пазарната несигурност около агресивното парично затягане на големите централни банки може също да предизвика изтичане на капитали от нововъзникващи икономики и да навреди на световния растеж, смята Накамура.

"Подобни рискове и фактът, че разликата между реалния и потенциалния БВП на Япония продължава да е отрицателна, оправдава поддържането на ултраразхлабената парична политика", обясни централният банкер.

"Японската икономика все още се възстановява от спадовете, предизвикани от пандемията", каза Накамура по време на своя реч. По думите му преминаването към цикъл на затягане в момент, когато търсенето е под предлагането, ще навреди на икономиката и ще има действието на голям ограничителен фактор на икономическата активност.

Последно инфлацията в Япония достигна ниво от 2,4%, което е леко над целевото от 2%.

"Въпреки че основната инфлация може да се ускори към края на годината поради поскъпващите нергия, храни и трайни стоки, подобен ръст вероятно ще се разсее", смята Накамура, повтаряйки позицията, защитавана и от други представители на ЯЦБ, включително от управителя Харухико Курода.

Банкерите многократно са посочвали, че дори да има ускоряване на инфлацията, то едва ли ще е трайно, тъй като няма да е предизвикано от устойчив ръст в заплатите или от силно потребителско търсене.

"Япония не е в ситуация, в която може да постигне ценовата цел по устойчив и стабилен начин", каза Накамура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още