fallback

Цената на петрола се покачва поради опасения от намален добив от ОПЕК+*

Волатилността и липсата на ликвидност сочат, че фючърсните цени не отразяват основните принципи на търсенето и предлагането, смятат от Саудитска Арабия

09:55 | 23.08.22 г.

Цената на петрола се покачва във вторник поради опасения, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, може да бъдат принудени да намалят производството, за да стабилизират волатилния пазар, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,23%, или 0,22 долара, до 96,70 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,33%, или 0,30 долара, до 90,66 долара за барел.

“Прекомерната“ волатилност и липсата на ликвидност означават, че фючърсите са все по-откъснати от основите, каза петролният министър на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман Ал Сауд пред медията. "Доказателствата, че тази неотдавнашна вредна нестабилност (на цената на петрола) нарушава основните функции на пазара и подкопава стабилността на петролните пазари, само ще засилят нашата решителност", каза още той. 

"Черното злато“ преминава през период на силни сътресения от началото на войната в Украйна насам, която засегна доставките от Русия.

Въпреки че ОПЕК+ обърна политиката си от пандемията, по време на която картелът ограничи предлагането, според саудитския министър може да се наложи организацията да затегне продукцията на заседанието си следващия месец.

„Някои от членовете на ОПЕК+ са изправени пред ограничения на предлагането и въпреки че посочват, че са възстановили квотите си, реалната продукция е далеч от целта“, коментира Вишну Варатан, ръководител по икономика и стратегии за Азия в Mizuho Bank Ltd. „Вижданията все повече се обединяват, че цената на петрола ще намалява още“, допълни Варатан.

Трейдърите ще следят отблизо данните за бизнес активността в САЩ и Европа, които предстои да бъдат публикувани по-късно през деня във вторник, оглеждайки се за сигнали какво е състоянието на световната икономика.

Събитието на седмицата обаче най-вероятно ще е изказването на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл, който ще говори по време на икономически симпозиум в Джаксън Хол в петък.

*Към 09:44 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още