fallback

Предупреждението за износа не успя да заличи оптимизма на борсите в Азия

Акциите на строителните компании в Китай поведоха ръстовете след решението на Пекин да предостави гаранции за емитиране на нов дълг

12:15 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

По-голяма част от основните борсови индекси в Азия приключиха сесията с ръстове въпреки предупреждението на HSBC Holdings и Nomura Holdings относно износа в региона, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк Nikkei 225 се понижи с 0,01% до 28 868,91 пункта. Индексът Topix записа спад от 0,15% до 1984,96 пункта.

Акциите на автомобилните компании поведоха спадовете в Япония. Книжата на Nissan, Honda и Mitsubishi Motors поевтиняха с около процент.

Хонконгският измерител Hang Seng изтри 233,05 пункта, или 1,16%, от стойността си, понижавайки се до ниво от 19 807,81 пункта.

Континенталният показател Shanghai composite напредна с 0,05% до 3277,88 пункта. Индексът Shenzhen component записа ръст от 0,08% до 12 470,11 пункта.

Южнокорейският бенчмарк Kospi прибави 0,22% към стойността си, изкачвайки се до равнище от 2533,52 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 отчете ръст от 0,58% до 7105,4 пункта, подпомогнат от силното представяне на местните миннодобивни компании.

Акциите на BHP поскъпнаха с над 4%, след като дружеството повиши своите очаквания за целогодишната печалба.

Азиатските борси в края на редовната търговия на 16 август.

Във фокуса на пазарите бяха предупрежденията на HSBC Holdings и Nomura Holdings за износа в Азия, който все повече се забавя. Това предполага, че ръстът на търговията, който е основен двигател за региона по време на коронавирусната пандемия, е достигнал повратна точка, съвпадайки със сигналите, които производителите изпращат през годината.

Рейтинговата агенция Fitch понижи оценката си за китайската строителна компания Country Garden, позовавайки се на слабите финанси на дружеството заради предизвикателства, пред които е изправен китайския сектор на жилищното строителство.

„Fitch вярва, че ликвидният буфер на Country Garden, макар и адекватен, е притиснат, тъй като свиващите се продажби, съчетани с ангажиментите за оборотен капитал, оказват натиск върху генерирането на парични средства, докато влошаването на условията на капиталовия пазар стеснява източниците на финансиране за компанията“, изтъкват от рейтинговата агенция.

Въпреки това книжата на Country Garden поскъпнаха с над 9%, подкрепени от решението на Пекин да се обърне към държавната China Bond Insurance Co., която трябва да предостави гаранции за емитиране на оншорни облигации за редица частни строителни компании, в това число и за Longfor. Книжата на последния поскъпнаха с около 11%.

В понеделник централната банка на Китай понижи лихвата по едногодишните заеми с 10 базисни пункта до 2,75%, като намали и 7-дневната репо лихва до 2% от 2,1 на сто преди това.

На валутните пазари йената се търгуваше при 133,75 йени за долар, докато австралийската валута се разменяше срещи 0,701 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още