fallback

Европейските борси започват седмицата с плах ръст

Секторът на храните и напитките се представи най-добре в днешната търговия

20:25 | 15.08.22 г.

Европейските пазари завършиха сесията в понеделник с лек ръст, като продължиха положителната тенденция от края на търговията миналата седмица, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията малко над нивото си в предходната сесия. Секторът на храните и напитките отбеляза ръст от 0,9% и се представи най-добре в Европа, а минната индустрия записа спад от 1,6%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,11% до ниво от 7509,15 пункта. Германският DAX напредна с 0,15% до ниво от 13 816,61 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,25% до 6569,95 пункта.

Книжата на Telecom Italia поскъпнаха с 6% и изстреляха компанията на върха на бенчмарка след новината, че крайнодясната партия „Италиански братя“, която води в обществените допитвания, може да направи телекомуникационната компания частна.

Шведската компания Storskogen Group се озова на дъното на индекса със спад от почти 10% преди публикуването на отчета ѝ за второто тримесечие във вторник.

Европейските борси приключиха миналата седмица възходящо, а инвеститорите бяха под влиянието на икономически данни от региона, включително първоначалните данни за БВП на Великобритания през второто тримесечие, данните за инфлацията за юли във Франция, Испания и Италия и индустриалното производство в еврозоната за юни.

Публикуваните във Великобритания данни показаха, че икономиката се е свила през второто тримесечие на фона на кризата с разходите за живот в страната. Според официалните данни брутният вътрешен продукт се е свил с 0,1% на тримесечна база през второто тримесечие, по-малко от очакваните от анализаторите 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още