fallback

Новата седмица на Wall Street започна динамично*

Слабите данни за китайската икономика сринаха цената на петрола

17:46 | 15.08.22 г.

Търговията на Wall Street започна новата седмица с рязко понижение - в рамките на 180 пункта за Dow Jones, под влияние на слабите икономически данни от Китай. Централната банка на Китай неочаквано намали лихвите по заемите, което повдигна въпроси за икономическото възстановяване на страната.

В следващите миниути обаче търговията отвъд Океана се успокои и измененията са минимални. След серията от повишения през последните седмици инвеститорите са в очакване на данните от финансовите отчети на големите търговци в САЩ, включително и Home Depot и Walmart, пише CNBC.

Широкият S&P 500 отчита понижение от 0,21% до 4271,04 пункта. След динамичното начало Dow Jones навакса загубите, макар и да остава на червена територия. Индексът отчита понижение от едва 0,08% до 33 733,58 пункта. За Nasdaq спадът е от 0,16 на сто до 13 026,77 пункта.

Енергийният сектор поведе губещите в сутрешната сесия. Компании като Halliburton, Marathon Oil и Diamondback Energy губят по около 5% от пазарната си капитализация. Финансовите институции също записват загуби, като целият сектор отчита спад от 1 на сто.

През миналата седмица S&P500 отбеляза четвърта поредна сесия на ръст, което е най-дългата печеливша серия от 2021 година насам. С ръстове затвориха и другите два водещи индекса на борсата, след като инвеститорите видяха обещаващи данни, че инфлацията в САЩ може би вече е достигнала пика си.

Като цяло перспективите пред глобалната икономика се влошават - САЩ са в техническа рецесия, а Китай записа свиване на икономиката си през второто тримесечие. Намалените потоци на газ в Европа също носят мрачни очаквания за региона.

"През последните три месеца намалихме нашата прогноза за световния икономически ръст до 2,5% през 2022 година, което е с около 50 базисни пункта под консенсуса и 40 базисни пункта под очакванията през май", коментират от Morgan Stanley в коментар за своите клиенти.

Обезкуражаващите данни за китайската икономика сринаха цената на петрола. Американският лек суров петрол (WTI) поевтиня с почти 4,5% до 87,88 долара за барел. Европейският сорт Брент се търгува за 93,87 долара за барел, което е понижение от малко над 4 на сто.

Стойността на долара укрепва на валутните пазари и в момента едно евро се разменя за 1,019 долара. Стойността на британския паунд достига 1,2081 долара за брой.

Силният долар ограничи търсенето на злато и цената му намалява до 1791,10 долара за тройунция, което е понижение от 1,33%.

* Информацията е актуална към 17:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още