fallback

"Трейс Груп Холд" увеличава приходите, но свива печалбата през второто тримесечие

Разходите на дружеството растат по-бързо от постъпленията заради цените на материалите

09:34 | 11.08.22 г.

„Трейс Груп Холд“ АД значително увеличава приходите през второто тримесечие и преодолява загубата, отчетена през първото тримесечие. Реализираната печалба за периода април-юни обаче е по-малка в сравнение с печалбата за същия период на 2021 г. заради увеличението на разходите на дружеството. Това се вижда от индивидуалния отчет на компанията, публикуван чрез БФБ-София.

Дружеството посочва в междинния си доклад, че влошената икономическа обстановка се отразява негативно на започналите инвестиционни проекти от „Трейс“ както в България, така и в другите страни, в които компанията оперира. В резултат на Cоvid-19 се забави стартирането на големи проекти с повече от година. Последва значителен скок на цените на горивата и суровините, което доведе до финансови загуби и ускори процесите на инфлация, подчертава компанията.

Основни материали и суровини за дейността на „Трейс Груп Холд“ АД са битум, горива, стомана. В резултат на скока на цените на горивата и основните материали дружеството отчита значително увеличение на разходите за материали за първото шестмесечие на 2022 г, спрямо 2021 г., пишат от компанията. Същевременно договорите се изпълняват без актуализации заради ръстовете на цените.

Финансово представяне на компанията

Приходите от дейността на строителната компания нарастват до малко над 28 млн. лева към края на юни спрямо малко над 27 млн. лева година по-рано, или с малко под 4% на годишна база.

Увеличението не е голямо, но се дължи на подписаните повече договори, по които вероятно са получени аванси, заедно с плащания по стари договори, които се изпълняват в момента. Приходите по строителни договори на компанията са за 25,17 млн. лева за периода при малко над 21 млн. лева година по-рано, като се увеличават с 19,4%.

През второто тримесечие дружеството подписа договор за строителство на автомагистрала в Румъния. То е част от консорциум заедно с румънската компания C CONI SRL

След края на отчетния период „Трейс Груп Холд“ сключи и голям договор със Столична община – за обновяване на пространството около храм-паметника „Александър Невски“. Договорът е за почти 16,6 млн. лева без ДДС.

Приходите от финансирания на дружеството нарастват до 4,6 млн. лева за отчетния период в сравнение с 3,1 млн. лева година по-рано, или с 48,4% на годишна база. Ръстът се дължи на значителното увеличение на получените дивиденти от компанията – до 4,3 млн. лева от 2,5 млн. лева година по-рано, или със 72% на годишна база.

Така общите приходи на компанията нарастват до над 32,6 млн. лева към края на юни при 30,1 млн. лева към края на юни 2021 г., или с 8,3% на годишна база.

Разходите на дружеството за отчетния период обаче растат по-бързо – до 32,15 млн. лева от 28,67 млн. лева година по-рано, или с малко над 12% на годишна база.

Увеличението се определя основно от ръста на разходите за материали, които се повишават до над 8,7 млн. лева към края на юни при 3,2 млн. лева година по-рано, или малко под 3 пъти.

Разходите за външни услуги се увеличават с 26,3% през второто тримесечие спрямо второто тримесечие на 2021 г. до 17,67 млн. лева от малко под 14 млн. лева година по-рано.

Дружеството намалява обаче разходите за възнаграждения до общо 4,5 млн. лева към края на второто тримесечие при 5,48 млн. лева година по-рано, или със 17,9% на годишна база.

Нетната печалба на „Трейс Груп Холд“ към края на юни възлиза на 588 хил. лева при 802 хил. лева година по-рано, като се свива с 26,7% на годишна база.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още